Vijf aanhoudingen in verband met dambreuk Brazilië

Vrijdag brak een dam van mijnbouwbedrijf Vale SA in het zuidoosten van Brazilië waardoor zeker 65 mensen om het leven zijn gekomen.

Reddingswerkers zijn bezig met een zoekactie naar vermisten als gevolg van de damdoorbraak in het zuidoosten van Brazilië.
Reddingswerkers zijn bezig met een zoekactie naar vermisten als gevolg van de damdoorbraak in het zuidoosten van Brazilië. Foto Mauro Pimentel/AFP

De Braziliaanse autoriteiten hebben dinsdag vijf mensen aangehouden in verband met de dambreuk bij een ijzermijn afgelopen vrijdag. Dat melden internationale persbureaus. Er kwamen zeker 65 mensen om. Naast de vijf arrestaties hebben de autoriteiten ook zeven huiszoekingsbevelen uitgevaardigd.

Drie van de mannen die dinsdag zijn gearresteerd zijn medewerkers van Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale SA, de eigenaar van de vrijdag ingestorte dam. Het gaat om twee managers en een medewerker van het bedrijf. De andere twee zijn ingenieurs van het Duitse inspectiebureau TÜV Süd, dat als laatste een controle bij de dam heeft uitgevoerd. Vale SA heeft beloofd mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten.

300 vermisten

Door de damdoorbraak werd het dorpje Brumadinho in het zuidoosten van het land overspoeld met water, modder en afval. Verwacht wordt dat het dodenaantal nog flink zal oplopen omdat er nog zo’n 300 mensen vermist worden. De autoriteiten gaan ervan uit dat veel vermisten al overleden zijn. Toch wordt er nog gezocht naar overlevenden.

Zondag moest de zoekactie tijdelijk stilgelegd worden omdat een tweede dam mogelijk op instorten stond. Duizenden omwonenden werd geadviseerd om het gebied te verlaten, maar uiteindelijk bleek het loos alarm en konden omwonenden en reddingswerkers weer terugkeren.

Bekijk ook de fotoserie: Ramp door dambreuk in Brazilië

Het instorting van de dam zorgt voor grote woede in Brazilië. Vier jaar geleden brak ook al een dam van hetzelfde mijnbouwbedrijf. Negentien mensen kwamen toen om het leven. Veel Brazilianen vragen zich af of Vale SA de veiligheid wel serieus neemt.

4.000 gevaarlijke dammen

De Braziliaanse minister van Regionale Ontwikkeling Gustavo Canuto zei dinsdag dat Brazilië ongeveer 4.000 dammen heeft die een verhoogd risico lopen op doorbraak. Ruim tweehonderd van die dammen bevatten ook giftige mineralen en metalen. Alleen heeft het land de capaciteit niet, volgens Canuto, om al die dammen onmiddellijk te controleren en eventueel te restaureren. De overheid richt zich daarom op de meest urgente gevallen.

De burgemeester van Brumadinho gaf eerder op de televisie de schuld van het ongeluk aan Vale SA. Hij noemde het handelen van het bedrijf “onzorgvuldig en incompetent”. Volgens het bedrijf zelf toonden recentelijk uitgevoerde inspecties bij de dam echter geen problemen of risico’s aan. Onderzoek moet nog uitwijzen hoe het ongeluk precies kon gebeuren.