Thuiskok

Pannenkoek met druiven

Bij ons thuis is de variatie op pannenkoeken miniem. We eten ze met stroop, kristalsuiker, spek of kaas. Jeroen Meus maakt havermoutpannenkoeken met druiven en stroop.

Strooi de havermoutvlokken in een droge pan en rooster ze op een matig vuur. Schud de vlokken regelmatig op zodat ze gelijkmatig kleuren. Neem de pan van het vuur. Verwarm de melk op een zacht vuur en smelt er de boter in. Voeg ook de suiker en de vanillesuiker toe. Splits de eieren. Doe de dooiers in een ruime mengkom en houd het eiwit apart in een schone kom. Doe de bloem bij de dooiers. Giet de warme melk erbij en roer grondig met de garde tot een egaal beslag. Roer er tenslotte de havermoutvlokken door. Laat het beslag afkoelen (tot lauw). Klop het eiwit tot een stevig schuim. Spatel het door het beslag, maar pas als het afgekoeld is. Verwarm de stroop in een kleine pan tot ze vloeibaar is en zet opzij. Snijd de druiven in kwartjes. Verwijder de pitjes.

Verhit de koekenpan op een middelmatig vuur. Smelt een klein klontje boter in de hete pan en schenk er een kleine pollepel beslag in. Kantel de pan alle kanten op, tot de hele bodem bedekt is met havermoutbeslag. Bak de pannenkoek goudbruin en flip hem voorzichtig. Laat de ommezijde kleuren. Smeer wat warme stroop op de pannenkoek en leg er wat partjes druif op.