In beeld

De fotografen achter de foto

De belangrijkste prijs in de Nederlandse fotojournalistiek bestaat 70 jaar. ‘Aardappels rooien op de Dag’ won de eerste Zilveren Camera in 1949. Fotograaf jonkheer Waldo van Suchtelen maakte de nieuwsfoto van blije Amsterdammers die profiteren van een ongeluk met een groentenwagen. In de afgelopen zeventig jaar wisselden actuele nieuwsfoto’s en tijdloze fotoseries elkaar af bij de fotocompetitie. Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum maakte fotograaf Eric Brinkhorst portretten van oud-winnaars met hun winnende foto’s.
Vincent Mentzel, winnaar Zilveren Camera in 1975 en 1981. In 1975 won hij met een foto van Joop den Uyl in Suriname en in 1981 met Hans Wiegel in de Tweede Kamer.
Foto Eric Brinkhorst
Leo Erken, winnaar Zilveren Camera 1995 met een foto uit Grozny, Tsjetsjenië.
Foto Eric Brinkhorst
Jerry Lampen, winnaar zilveren Camera 2003: oorlogsfoto's uit Irak.
Foto Eric Brinkhorst
Ilvy Nijokiktjien, winnaar Zilveren Camera 2013. Zij won met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela.
Foto Eric brinkhorst
Hans Heus, winnaar Zilveren Camera 1992. Heus bracht in beeld hoe atlete Ellen van Langen goud won op de 800 meter tijdens de Olympische Spelen in Barcelona.
Foto Eric Brinkhorst
Geert van Kesteren, winnaar Zilveren Camera 1998 met een foto van aidsdoden in Afrika.
Foto Eric Brinkhorst
Evert-Jan Daniels, winnaar Zilveren Camera 2010, met een foto van Rutte, Verhagen en Wilders. VVD en CDA hadden zich verzekerd van de gedoogsteun van de PVV. Daniels is nu communicatie-adviseur bij de Landmacht.
Foto Eric Brinkhorst
Cigdem Yuksel, winnaar Zilveren Camera 2016. Zij fotografeerde uit Syrë gevluchte kinderen die werken in Turkse fabrieken.
Foto Eric Brinkhorst
Kadir van Lohuizen, winnaar Zilveren Camera 1997. Hij bracht de verschrikkingen in beeld van de genocide in Rwanda.
Foto Eric Brinkhorst
Martijn Beekman, winnaar Zilveren Camera in 1996 (voor een foto van staatssecretaris Robin Linschoten in de Tweede Kamer) en in 2007 (VVD'ers over de uit de partij gezette Rita Verdonk).
Foto Eric brinkhorst
Pim Ras, winnaar Zilveren Camera 2009. Hij maakte een foto van de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn.
Foto Eric Brinkhorst
Bram Budel, winnaar Zilveren Camera 2000 met een beeld van de vuurwerkramp in Enschede.
Foto Eric Brinkhorst
Rien Zilvold, tweevoudig winnaar van de Zilveren Camera. In 1989 won hij met een foto van de burgeroorlog in Roemenië na de val van Ceaucescu en in 2004 met een foto van de arrestatie van terreurverdachten in Den Haag.
Foto Eric Brinkhorst
Robert Vos, winnaar Zilveren Camera 2008 met een foto van zwemmer Maarten van der Weijden tijdens de Olympische Spelen.
Foto Eric Brinkhorst
Chris Keulen, winnaar Zilveren Camera 2017. Keulen won met een serie over het dagelijks leven van een oudere Limburger en zijn dementerende echtgenote.
foto Eric Brinkhorst