Philips sluit 2018 goed af met winst- en omzetstijging

Het medische technologiebedrijf behaalde in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro, wat een groei is van 5 procent. Philips kondigde tevens een dividendverhoging aan.

Foto Remko de Waal/ANP

Philips heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een omzet van 18,1 miljard euro, een groei van 5 procent. Het technologiebedrijf boekte vorig jaar een winst van bijna 1,1 miljard euro - mede dankzij een verkoopgroei van 10 procent werden er goede zaken gedaan en vindt er een dividendverhoging plaats. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van 2018, die dinsdag werden gepubliceerd.

Philips zag tussen 2017 en 2018 het aantal met elkaar te vergelijken orders stijgen met 10 procent. Daarmee heeft het zijn financiële doelstellingen gehaald. Philips kondigt naast de dividendverhoging van 6 procent, naar 85 eurocent per aandeel, ook eigen aandelen ter waarde van anderhalf miljard euro terug te gaan kopen.

Bestuursvoorzitter Frans van Houten laat met de cijfers weten dat de resultaten een goede basis leggen om ook tot 2020 te blijven groeien. “Onze constante focus op innovatie gecombineerd met ons groeiende orderbestand bieden ons een stevige basis voor onze leidende positie als gezondheidstechnologieconcern.” Philips verwacht tot die tijd een groei van het aantal orders tussen de 4 en 6 procent te realiseren.

Lees ook: waarom bedrijven eigen aandelen inkopen

De divisies diagnose en behandeling, waar geavanceerde ziekenhuisapparatuur geproduceerd wordt, en persoonlijke gezondheidsproducten, zoals elektronische tandenborstel en scheerapparaten, boekten de meeste omzet. De twee divisies waren beide goed voor circa 40 procent van de totale omzet van het bedrijf.

De stijging van het aantal orders kwam volgens Van Houten vooral door de divisie Connected Care en Health Informatics, goed voor 17 procent van de omzet. Philips richt zich sinds 2017 volledig op de productie en ontwikkeling van medische apparatuur. De toenmalige lichtdivisie ging als zelfstandig onderdeel naar de beurs.