Pakistan

Vrijspraak Asia Bibi blijft overeind bij hooggerechtshof

De vrijspraak van de christelijke Pakistaanse vrouw Asia Bibi wordt niet herzien. Het hooggerechtshof in Islamabad heeft een verzoek daarvoor dinsdag afgewezen. Dat houdt in dat Bibi nu het land mag verlaten. Ze werd in 2010 veroordeeld voor godslastering. De vrouw zou de profeet Mohammed hebben beledigd tijdens een burenruzie. Na die veroordeling zat Bibi acht jaar in de dodencel, totdat zij in oktober vorig jaar in hoger beroep werd vrijgesproken. Volgens de opperrechters was er geen bewijs voor godslastering of „denigrerende uitspraken”. De vrouw zou alleen hebben geweigerd zich te bekeren tot de islam. De vrijspraak leidde in Pakistan tot grootschalige protesten van islamitische fundamentalisten. Verwacht wordt dat na deze uitspraak opnieuw protesten plaatsvinden in Pakistan. (NRC)