Minder treinen woensdag vanwege lichte sneeuw

De NS en ProRail nemen het ‘zekere voor het onzekere’ en passen de dienstregeling aan. KNMI verwacht maximaal 5 centimeter sneeuw en slecht zicht op de weg.

Foto iStock.

Vanwege de verwachte sneeuwval rijden woensdag minder treinen dan gebruikelijk. NS en ProRrail nemen vanwege de verwachte sneeuwval het “zekere voor het onzekere” en hebben de dienstregeling aangepast, melden ze dinsdag.

Op een aantal populaire trajecten, zoals tussen Amsterdam - Den Haag, en Den Haag - Utrecht, worden minder intercity’s ingezet. In plaats van elk kwartier, rijden treinen elk half uur. Tussen Amsterdam - Utrecht rijdt elk kwartier een trein, in plaats van elke tien minuten. De NS raadt reizigers aan om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen en vooral tijdens de spits rekening te houden met extra drukte.

Vorige week dinsdag werden ook minder treinen ingezet. De sneeuwval leidde toen niet tot grote problemen op het spoor.

Gladheid op de weg

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven. Het metereologische instituut verwacht woensdag geen grote pak sneeuw, slechts 1 tot 3 centimeter en in het zuiden plaatselijk 5 centimeter, maar wel gladheid op de wegen. Tevens verslechtert het zicht voor automobilisten. Bij lichte sneeuw gaat het om 1 tot 2 kilometer en bij een zware sneeuwbui is het zicht maximaal 500 meter, schrijft KNMI.

Twitter avatar KNMI KNMI Morgen kans op #gladheid door #sneeuw. Eerst in het zuiden en westen, ‘s middags in het oosten en noorden. Uitleg over gladheid door sneeuw: https://t.co/7sVvMchQVm https://t.co/gAxd4D2NRh

Het KNMI verwacht dat de sneeuwbuien vanuit het zuiden en westen het land over zullen trekken en dat de buien ‘s middags het oosten en het noorden bereiken. De kans is groot dat in Noord-Nederland de sneeuw langer blijft liggen vanwege temperaturen rond het vriespunt.

KLM heeft woensdagochtend twintig vluchten geschrapt en raadt reizigers om de status van hun vlucht goed in de gaten te houden.

Correctie 29-01-2019: In een eerder bericht stond dat tussen Amsterdam en Utrecht elk half uur een trein rijdt, dat moet zijn elk kwartier.