Kritiek op Booking.com om aanbieden van bedden in Israëlische nederzettingen

Verschillende mensenrechtenorganisaties beschuldigen de site van het illegaal financieren van activiteiten in bezette Palestijnse gebieden.

Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. Foto Lex van Liesout/ANP

Vier mensenrechtenorganisaties hebben de Nederlandse website Booking.com in een brief opgeroepen geen hotelkamers en appartementen in Israëlische nederzettingen aan te bieden. Volgens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq, die zich dinsdag bekendmaakte als een van de ondertekenaars, „helpt Booking.com illegale activiteiten te financieren” in bezet Palestijnse gebieden. Ook in een woensdag verschenen rapport van Amnesty International wordt Booking.com bekritiseerd.

Kamerverhuurplatform Airbnb kondigde in november, vlak voor de verschijning van een kritisch rapport, aan niet langer accommodaties in nederzettingen aan te bieden. Booking.com verklaarde destijds zijn beleid niet te zullen wijzigen. Woensdag verscheen opnieuw een kritisch rapport, ditmaal van Amnesty International, waarin Booking.com, Expedia, TripAdvisor en ook Airbnb ervan worden beschuldigd bij te dragen aan mensenrechtenschendingen jegens Palestijnen. Door de Israëlische nederzettingen als toeristische bestemming aan te prijzen, bevorderen de platforms volgens het rapport de economische levensvatbaarheid en uitbreiding ervan.

De nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens internationaal recht illegaal. Israël bestrijdt dit en reageerde furieus op de aankondiging van Airbnb zich terug te trekken. Critici dreigden met boycots en rechtszaken. Afgelopen week begon een groep van vijf Joodse Amerikanen een civiele rechtszaak tegen het bedrijf. Volgens de klagers discrimineert Airbnb omdat het nieuwe beleid alleen op Joodse inwoners van de Westelijke Jordaanoevers van toepassing is en niet op Palestijnen. Airbnb hield voet bij stuk en verklaarde onlangs ook slaapplaatsen in twee betwiste regio’s van Georgië van de site te zullen halen.

In het Amnesty-rapport wordt Airbnb toch genoemd, omdat de website slaapplekken blijft aanbieden in Oost-Jeruzalem terwijl ook dit als bezet Palestijns gebied wordt beschouwd.

Booking.com heeft voor zover bekend niet gereageerd op de brief van de Palestijnse mensenrechtenorganisaties uit december. In reactie op de beschuldigingen van Amnesty stelde het bedrijf slechts een platform aan te bieden en geen reisbureau te zijn. De locatieaanduidingen op de website geven volgens Booking.com „volledige transparantie” aan klanten. Op de site staat „West Bank, Israel” vermeld als locatie voor hotels en appartementen in Israëlische nederzettingen als Kfar Adumim en Ofra, zonder aanduiding dat het om bezet gebied gaat.

Dit artikel is op 30-01 geactualiseerd met informatie over een rapport van Amnesty International