Julia en Lucas waren de populairste namen in 2018. Zoek hier uw eigen naam op

Namen ‘Julia’ en ‘Lucas’ zijn de populairste babynamen van afgelopen jaar. Dat zegt de Sociale Verzekeringsbank, die jaarlijks de lijst met meest gekozen kindernamen presenteert.

Foto iStock

De naam Julia werd in totaal 797 keer gegeven, de naam Lucas 681 keer. In 2017 stonden ‘Emma’ en ‘Noah’ nog bovenaan de lijst.

Er zijn wel provinciale verschillen. Opvallend is dat ‘Lieke’ in Groningen, Friesland en Drenthe op nummer één staat, terwijl deze naam landelijk slechts de veertiende plek inneemt. In Zeeland is ‘Jan’ de populairste jongensnaam, terwijl het landelijk niet eens in de top-twintig staat.

De top-5 van de jongensnamen bestaat verder uit Levi, Finn, Sem en Noah respectievelijk. Voor meisjes zijn Emma, Tess, Sophie en Zoë ook populaire namen.

Lees ook Eigenlijk wil ik ‘…’ heten

Mensen die ongelukkig zijn met hun naam, kunnen deze in sommige gevallen laten wijzigen. Dat is een lastig proces, een rechter buigt zich over het verzoek. Toch is het aantal officiële voornaamswijzigingen toegenomen, zo laat de Raad voor de Rechtspraak desgevraagd weten. Sinds 2015 is er sprake van een stijgende lijn. In 2015 werden 503 verzoeken voor voornaamswijziging gehonoreerd, in 2018 waren dat er in totaal 608. Een verklaring heeft de Raad niet.

Zoek hieronder op hoe vaak uw eigen naam (of die van uw kinderen) in 2018 werd gegeven:

Naschrift (30 januari 2019): Een eerdere versie van dit zoekschermpje gaf ook resultaten voor namen die minder dan 25 keer voorkwamen. De Sociale Verzekeringsbank mag die gegevens echter om privacyredenen niet verstrekken. Het onderliggende databestand is daarom vervangen.