Hoteloplichters krijgen celstraffen van drie en vier jaar

Jan V. en Jolanda H. lichtten twintig hotels en bed and breakfasts op. Volgens de rechtbank ‘gingen ze op geraffineerde wijze te werk’.

Hotel Marcant in Tubbergen, waar het duo meerdere dagen verbleef. De eigenaren zetten een foto van V. en H. online nadat ze zonder te betalen waren vertrokken.
Hotel Marcant in Tubbergen, waar het duo meerdere dagen verbleef. De eigenaren zetten een foto van V. en H. online nadat ze zonder te betalen waren vertrokken. Foto Bram Petraeus

Jan V. en Jolanda H., beter bekend als de ‘hotelpiraten’, zijn dinsdag tot respectievelijk vier en drie jaar cel veroordeeld voor een lange reeks oplichtingen van hotels en bed and breakfasts. De rechtbank in Assen ging volledig mee met de strafeisen die het OM twee weken geleden had uitgesproken tegen het echtpaar.

Volgens de rechtbank zijn V. (63) en H. (54) “op geraffineerde wijze te werk gegaan” en hebben ze “misbruik gemaakt van de goedheid van eigenaren”. Ze werden ook schuldig bevonden aan verduistering en diefstal. Jan V. moet 16.000 euro terugbetalen, Jolanda H. 12.000 euro.

De rechters waren het met justitie eens dat de kans dat V. en H. nogmaals in de fout gaan, hoog is. Allebei zijn ze in het verleden al meerdere keren veroordeeld voor oplichterij. Lange gevangenisstraffen zijn daarom passend, aldus de rechtbank. Dat H. drie jaar de cel in gaat en geen vier, zoals haar man, komt doordat de aanklacht tegen haar korter is.

Stiekem vertrek

Het oplichtersechtpaar trok van augustus 2017 tot augustus vorig jaar door Nederland. V. en H. sliepen bij twintig hotels en bed and breakfasts, soms dagenlang. Hun verblijf eindigde telkens met een stiekem vertrek, waarbij de rekening onbetaald bleef. Het ging niet alleen om geld voor de overnachtingen, maar ook voor alle eten en drinken dat ze hadden besteld. Bij een bed and breakfast in Meppel stalen de hotelpiraten twee fietsen.

Lees ook: Henk en Jolanda lieten een spoor van schulden achter

Naast hotels en andere accommodaties hadden V. en H. het ook voorzien op particulieren. Die mensen, veelal leden van kerkgenootschappen, overtuigden ze met een zielig verhaal om hen geld te lenen.

Halverwege augustus gaven de echtelieden zichzelf aan bij de politie. Een hotel in Tubbergen, waar ze waren vertrokken zonder hun openstaande rekening van 970 euro te betalen, had hun foto op Facebook gezet. Het bleek dat Jan V. en Jolanda H. er al meerdere veroordelingen voor oplichting op hadden zitten. Jan, die zich bij hotels bediende van aliassen als Henk of Don Vlasmeijer, had in 2010 zelfs tbs opgelegd gekregen.