Eis: jaar cel en geldboete voor PSV-fans die zich misdroegen in Madrid

Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid vernederden supporters een groepje vrouwen op het Plaza Mayor.

Spelers van PSV tijdens de training in aanloop naar de wedstrijd in de Champions League tegen Atletico Madrid in stadion Vicente Calderon.
Spelers van PSV tijdens de training in aanloop naar de wedstrijd in de Champions League tegen Atletico Madrid in stadion Vicente Calderon. Foto Joep Leenen/ANP

Justitie in Spanje eist een jaar celstraf tegen drie PSV-fans die in 2016 in Madrid bedelaars vernederden. Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid gooiden supporters muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor. Ze juichten de vrouwen die het geld opraapten toe.

Ook lieten ze de vrouwen opdrukoefeningen doen in ruil voor geld en verbrandden ze een briefje van vijf euro. Op sociale media gingen de filmpjes rond, wat zorgde voor veel ophef. De aanklagers willen ook dat de drie fans een geldboete van 600 euro betalen aan de vrouwen die zij vernederd hebben. Wanneer de rechter uitspraak doet, is niet bekend.

‘Misselijkmakend gedrag’

Kort na het voorval stelde PSV-directeur Toon Gerbrands dat de club er alles aan zou doen om de daders op te sporen: “Als we deze mensen hebben gevonden, hebben ze een megaprobleem.” De toenmalige Spaanse minister-president sprak van “weerzinwekkend” en “misselijkmakend” gedrag van de fans.

Zes andere PSV-fans werden voorafgaand aan de wedstrijd gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde. Zij beschadigden auto’s, verbrandden containers en waren betrokken bij gevechten. Eerder legde PSV vier supporters al een stadionverbod op.

Lees ook: Zo werd een groep dronken PSV-supporters wereldnieuws