Beroepscriminaliteit

OM eist straffen tot 4,5 jaar tegen ‘ramkraakbende’

Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen van zestien maanden tot 4,5 jaar geëist tegen zeven mannen die ervan verdacht worden tientallen ramkraken en inbraken te hebben gepleegd. Tegen een achtste verdachte is 240 uur werkstraf geëist. De groep zou in 2013 en 2014 actief zijn geweest in Zuid-Limburg en over de grens in Duitsland. Zij beroofden tientallen supermarkten, tabakswinkels, drogisterijen en tankstations. De officier noemde de bende volgens 1Limburg een plaag: „Diefstallen hadden grote gevolgen voor winkels. Die konden eigenlijk niet meer open nadat de groep was langsgeweest. Het dieptepunt was de diefstal uit een kledingwinkel, met meer dan 20.000 euro schade. Hier is sprake van beroepscriminaliteit, ten koste van mensen die ’s ochtends gewoon naar hun werk moeten.” (NRC)