Verzwegen betalingen

Na topman Ghosn wordt nu ook autofabrikant Nissan zelf onderzocht voor fraude

Na voormalig topman Carlos Ghosn is nu ook autofabrikant Nissan onderwerp van onderzoek in de zaak rond de fraude in de bedrijfstop. Volgens bronnen rond het onderzoek bekijkt de Amerikaanse beurswaakhond SEC of Nissan betalingen aan Ghosn heeft verzwegen in de financiële verslagen, schreef financieel persbureau Bloomberg maandag. Ghosn (64) werd medio november gearresteerd op verdenking van fraude. Hij zou zo’n 39 miljoen euro aan salaris hebben verzwegen in de financiële verslagen aan de Japanse aandelenbeurs. Voor Nissan, Renault en Mitsubishi, drie gelieerde bedrijven die de Frans-Braziliaanse bestuurder allemaal leidde, was dat reden om hem te ontslaan. Zelf stelde Ghosn tijdens een zitting onlangs dat sprake is van „ongegronde en ongefundeerde beschuldigingen”. In een reactie op de berichtgeving van maandag liet Nissan, dat ook genoteerd is aan de Amerikaanse beurs, weten dat de SEC het bedrijf om meer informatie heeft gevraagd. Het bedrijf zegde toe volledig mee te werken. Beleggers toonden zich negatief verrast door het onderzoek naar Nissan. Het aandeel verloor maandag 2,7 procent, de sterkste daling in drie weken tijd. (NRC)