Trumpblog

Trump: militair ingrijpen Venezuela is optie - Rusland protesteert

Volgens Stephen Biegun moet Kim een lijst opstellen met al zijn nucleaire en raketprogramma’s. Trump zette donderdag minder druk en sprak over “geweldige vooruitgang” in de onderhandelingen.

Dit Trumpblog is gesloten

Volg de ontwikkelingen in het nieuwe blog. Lees hier het Trumpblog van week 6.

Trump: militair ingrijpen in Venezuela is optie - Rusland protesteert

Een Amerikaanse interventie in Venezuela is "een optie" die op tafel ligt, zei president Trump zondag in een interview met nieuwszender CBS. Trump deed zijn uitspraken op de laatste dag van een ultimatum - als de Venezolaanse president Maduro voor zondag middernacht (lokale tijd) geen verkiezingen heeft uitgeschreven, dan dreigt een groep westerse landen oppositieleider Juan Guaidó als president te erkennen.

Maduro houdt nog altijd de steun van zijn eigen legerleiding en internationale bondgenoten als Turkije, China en Rusland. Dat laatste land reageerde kort na de uitspraken van Trump dat er geen "vernietigende inmenging" moet plaatsvinden en dat de internationale gemeenschap in plaats daarvan "Venezuela zou moeten helpen".

Overigens liet Trump in het interview met CBS niet blijken op welke manier er ingegrepen zou worden in het Latijns-Amerikaanse land. Hij ging ook niet in op het verzoek van Maduro tot een gesprek.

VS zeggen ontwapeningsverdrag met Rusland op

De Verenigde Staten gaan vanaf zaterdag stoppen met het naleven van het Amerikaans-Russische nucleaire ontwapeningsverdrag INF. Als het Kremlin niet ophoudt het verdrag te schenden, stelt de Trump-regering, dan zeggen de VS het verdrag over zes maanden helemaal op. Dat verklaart het Witte Huis vrijdag. Rusland ontkent het verdrag te overtreden.

De bekendmaking kwam niet onverwacht. De Amerikaanse regering dreigde al maanden uit het Koude Oorlog-verdrag te stappen en had de datum vooraf bekendgemaakt. Rusland kreeg begin december namelijk zestig dagen om zich weer aan het verdrag te conformeren. Volgens de Verenigde Staten is dit niet gebeurd.

'Bedreiging voor bondgenoten'

Het verdrag verbiedt onder andere zowel de VS als Rusland korte of middellangeafstandsraketten te plaatsen op Europees grondgebied. In een toelichting op het besluit schrijft president Donald Trump: "Rusland schendt het verdrag al te lang ongestraft en ontwikkelt en plaatst in het geheim verboden raketsystemen. Dit vormt een directe bedreiging voor onze bondgenoten en troepen in het buitenland."

Volgens Trump hebben de Verenigde Staten zich sinds de ondertekening in 1987 wel altijd aan de afspraken gehouden. "Maar we zullen ons niet langer laten beperken door de voorwaarden [van het INF-verdrag], terwijl Rusland liegt over zijn activiteiten."

De NAVO schaart zich achter de Verenigde Staten. Het militaire bondgenootschap verklaarde dat Rusland verantwoordelijk is voor het eind van het verdrag, als het weigert de raketsystemen te vernietigen waarvan Washington stelt dat ze in overtreding zijn. Trump zegt samen te gaan werken met de NAVO "om Rusland ieder militair voordeel dat voortkomt uit onwettig handelen, te ontzeggen".

China

Wat mogelijk verband houdt met de Amerikaanse terugtreding, zijn de militaire activiteiten van China. China maakt geen deel uit van het verdrag. Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben hun zorg uitgesproken over de Aziatische grootmacht, die strategisch voordeel zou behalen door een groot aantal raketten in Azië te plaatsen. Deze raketten hebben een actieradius die voor de VS en Rusland niet zijn toegestaan. Dat meldt persbureau AP.

Door het INF-verdrag te beëindigen, zou de Trump-regering de mogelijkheid creëren om de strijd aan te binden met China. Maar het is nog niet duidelijk hoe dit er precies uit zou zien. Dat meldt persbureau AP.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, staat de pers te woord nadat hij bekend heeft gemaakt dat de VS zich zullen terugtrekken uit het INF-verdrag. Foto Eric Baradat/AFP

VS-gezant voor Noord-Korea komt met strenge eisen voor denuclearisering

Stephen Biegun, de Amerikaanse speciale gezant voor Noord-Korea, heeft donderdag een aantal strenge eisen gesteld aan de nucleaire ontwapening van het regime in Pyongyang. In een toespraak in het Californische Palo Alto zei hij dat Kim Jong-un een lijst moet opstellen met al zijn nucleaire en raketprogramma's. Noord-Korea weigert al decennia openheid te geven over dergelijke zaken.

Biegun zei daarnaast dat Noord-Korea wapenexperts moet toelaten die kunnen controleren of het land echt denucleariseert. Als dat niet gebeurt, waarschuwde Biegun, hebben de VS "alternatieve maatregelen" achter de hand.

'Geweldige vooruitgang'

Deskundigen betwijfelen al sinds de ontmoeting tussen president Trump en Kim vorig jaar of de Noord-Koreaanse leider echt afstand wil doen van zijn kernraketten, zoals hij toen leek te beloven. Deze week nog zei Dan Coats, de hoogste Amerikaanse inlichtingenchef, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Pyongyang zijn nucleaire arsenaal inderdaad bij het oud vuil zal zetten.

Lees ook: Onderhandelingen VS en Noord-Korea zitten zo goed als vast

Trump zelf lijkt nog altijd optimistisch over zijn relatie met Kim. Kort voor Biegun dreigde met "alternatieve maatregelen", zei de president dat hij "geweldige vooruitgang boekt" met de Noord-Koreanen. Trump kondigde ook aan dat hij volgende week de precieze locatie en tijd van zijn volgende ontmoeting met Kim bekend zal maken. Waarschijnlijk vindt de top eind februari plaats, ergens in Azië.

Stephen Biegun (l) na een bespreking in Zuid-Korea, afgelopen december. Foto Jung Yeon-je/AFP

35 dagen shutdown kost de Amerikaanse economie 3 miljard dollar

De gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid heeft de Verenigde Staten 3 miljard dollar (2,6 miljard euro) gekost. Die schatting maakte het Congressional Budget Office (CBO), een onafhankelijke rekendienst van het Congres, maandag bekend.

De shutdown die 35 dagen duurde, leidt er volgens het CBO toe dat de Amerikaanse economie 0,02 procent kleiner wordt dan aanvankelijk voorspeld werd voor 2019. Volgens de onderzoekers zullen voor onder andere bedrijven die voor de overheid werken de gevolgen echter groter zijn.

Volgens het rapport heeft de Amerikaanse economie in totaal 11 miljard dollar verlies geleden. Naar verwachting zal 8 miljard daarvan teruggewonnen worden als de overheid weer langere tijd op volle sterkte werkt en ambtenaren hun achterstallige loon uitbetaald krijgen.

Langste shutdown ooit

De Amerikaanse overheid kwam in een shutdown terecht doordat Trump 5,7 miljard dollar (5 miljard euro) wilde reserveren voor zijn controversiële muur op de grens met Mexico. Het Congres, dat de begroting van de president goed moet keuren, weigerde hiermee akkoord te gaan. Het werd de langstdurende shutdown ooit in de Amerikaanse geschiedenis.

Vrijdag maakte president Trump bekend dat hij en het Congres het eens waren geworden over een tijdelijke begroting die de shutdown voor drie weken opschort. Over de grensmuur moet nog verder onderhandeld worden. Die werd niet in de begroting opgenomen. Maandag was de eerste dag dat de overheid weer volledig werkzaam was.

Lees ook: Trumps muur wordt nu met de dag duurder

Trump haalt uit naar mogelijke presidentskandidaat en voormalige Starbucks-topman Howard Schultz

Donald Trump heeft maandag uitgehaald naar voormalige Starbucks-topman en mogelijke presidentskandidaat Howard Schultz. De Amerikaanse president zei in een tweet dat Schultz niet het lef heeft om zich kandidaat te stellen. "Ik ben het met hem eens dat hij niet de 'slimste persoon' is", schreef Trump, verwijzend naar een interview dat Schultz zondag gaf aan tv-programma 60 Minutes.

Tijdens dit interview maakte de 65-jarige miljardair bekend zich voor te bereiden op een kandidatuur als onafhankelijke politicus, buiten de twee grote partijen om. Schultz stelde dat hij, als hij daadwerkelijk aan de voorverkiezingen mee gaat doen, een goed team om zich heen wil verzamelen van slimmere en meer ervaren collega's om bij complexe problemen de juiste beslissingen te kunnen nemen. "Ik heb een lange geschiedenis van herkennen wanneer ik niet de slimste persoon in de kamer ben."

Howard Schultz doesn’t have the “guts” to run for President! Watched him on @60Minutes last night and I agree with him that he is not the “smartest person.” Besides, America already has that! I only hope that Starbucks is still paying me their rent in Trump Tower!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 28, 2019

Ook kritiek van Democraten

De bekendmaking van Schultz dat hij zich voorbereidt op een onafhankelijk kandidaatschap, is bij verschillende prominente Democraten niet in goede aarde gevallen. Onder anderen de voormalige adviseur van Obama, David Axelrod en voorzitter van de Democratische partij in Washington Tina Podlodowski uitten kritiek op Schultz. "Voor iemand die beweert een levenslange Democraat te zijn", zei Podlodowski, "denk ik dat een onafhankelijke kandidatuur in deze bepaalde verkiezingscyclus niet verstandig is."

Schultz zou stemmen weg kunnen kapen bij de Democraten, aldus de critici. Op Twitter circuleerde dan ook al snel de theorie dat Trump expres aandacht genereerde voor de mogelijke kandidatuur van zijn toekomstige concurrent.

Schultz ging werken voor Starbucks in 1982. Toen had het bedrijf slechts elf vestigingen. Inmiddels zijn dat er 30.000 in bijna tachtig landen. In juni 2018 stopte Schultz met zijn functie als bestuursvoorzitter bij de wereldwijde koffiegigant. Hij zinspeelde al snel op een mogelijk presidentschap.

Lees ook: Mister Starbucks stapt op en hint op presidentskandidatuur

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuw Trumpblog. Het blog van vorige week kun je hier teruglezen.

Trumpblog week 4: Trump stelt State of the Union uit tot na shutdown