Spanje

Jongetje dat in put viel vrijwel direct overleden

Na een zeer gecompliceerde reddingsoperatie van dertien dagen is vrijdagnacht in een put in Spanje het levenloze lichaam gevonden van de 2-jarige peuter Julen, die daar in was gevallen. Volgens de autopsie moet hij vrijwel direct na zijn val zijn overleden.

Julen heeft volgens de reconstructie een val van 71 meter gemaakt en werd hij bedolven door zand en vallende stenen. Het onderste deel van de 110 meter diepe put was gevuld met aarde en gruis.

Familie, vrienden, buren en talloze anderen hebben op zondagmiddag na een emotionele dienst op het kerkhof van El Palo afscheid genomen van Julen – hij ligt begraven naast zijn broertje Óliver.

Het drama, dat heel Spanje in zijn ban hield, begon op zondag 13 januari in een bergachtig gebied in de provincie Málaga. Terwijl de volwassenen voorbereidingen aan het treffen waren voor het eten, speelde Julen met een ander kind buiten. De moeder was even afgeleid door een telefoongesprek. De vader was hem „twee seconden uit het oog verloren” toen Julen opeens verdween in een put die niet goed was afgesloten.

Deze put was een maand eerder gegraven – zonder vergunning in een zoektocht naar water om in het droge gebied avocado’s te kunnen laten groeien. Het water werd niet gevonden. (NRC)