Schaken

Magnus Carlsen opnieuw de beste in Wijk aan Zee

Net als vorig jaar heeft Magnus Carlsen het Tata Steel-toernooi gewonnen. De wereldkampioen schreef het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee voor de zevende keer op zijn naam door zondag in de laatste ronde zijn naaste belager Anish Giri met zwart op remise te houden. De Nederlander werd net als in 2018 tweede, een half punt achter Carlsen (9). Met vijf zeges en maar één nederlaag kan Giri als ‘beste van de rest’ terugkijken op een goed toernooi. Bij een evenement waaraan Carlsen meedoet – de 28-jarige Noor is net zo dominant als oud-wereldkampioen Garry Kasparov in diens tijd (1985-2005) – is de kans op de eindzege voor de andere deelnemers nu eenmaal kleiner. Carlsen verloor als enige geen enkele partij in Wijk aan Zee en won er vijf. In november prolongeerde de Noor zijn wereldtitel (klassiek) en een maand later won hij ook het WK blitz (snelschaken). (NRC)