In beeld

Ramp door dambreuk in Brazilië

Vrijdag brak in het zuidoosten van Brazilië een dam door die mijnafval, modder en water moest tegenhouden. Een modderstroom bedolf de omgeving - kantoren, een weg, het bewoonde gebied. Sinds dit weekend hebben reddingswerkers de lichamen van 58 slachtoffers geborgen. Er zijn nog zeker 300 vermisten.
De ingestorte dam bij Brumadinho. Maandag werd bekend dat het dodental van de ramp, die zich afgelopen vrijdag voltrok, is opgelopen naar 58. Er zijn nog honderden mensen vermist. De autoriteiten hebben er weinig hoop op dat er nog overlevenden zijn.
Andre Penner/AP
Reddingswerkers gaan wel door met hun werk in de dikke modder, vertelde een woordvoerder aan persbureaus, "totdat het laatste lichaam is teruggevonden". De dam moest mijnafval tegenhouden. Mogelijk is door de breuk niet alleen zand en water, maar ook een mengsel van giftige metalen weggespoeld.
Andre Penner/AP
Bewoners kijken naar het gebied dat na de dambreuk is overspoeld. Brumadinho, een gemeente in de deelstaat Minas Gerais, ligt in het zuidoosten van het land.
Mauro Pimentel/AFP
De modderstroom heeft er gebouwen, voertuigen - zoals deze wagons - en wegen bedolven.
Andre Penner/AP
De Braziliaanse brandweer assisteert bij de reddings- of bergingsoperaties. Omwonenden van de dam zijn in het weekend geadviseerd om te vertrekken, omdat de autoriteiten vreesden dat een andere dam zou doorbreken. Het gevaar van een tweede dambreuk lijkt inmiddels weer geweken.
Antonio Lacerda/EPA
Hoe de ramp kon gebeuren is nog niet duidelijk. Het mijnbedrijf dat de dam onderhield, Vale SA, heeft laat weten dat alle veiligheidsvoorschriften werden opgevolgd. Dat wordt tegengesproken door lokale autoriteiten en milieu-organisaties.
Mauro Pimentel/AFP
Een verwoest huis temidden van de mijnafval en de weggespoelde modder. Toen de dam ineenstortte, werden de kantoren van het mijnbedrijf Vale en de drukbezochte bedrijfskantine getroffen.
Andre Penner/AP
Een bewoner bekijkt de schade in zijn huis na de natuurramp van vrijdag.
Antonio Lacerda/EPA
Reddingswerkers zijn per helikopter op zoek naar de lichamen van mensen die werden bedolven onder de modderstroom. Israël heeft 130 militairen naar Brazilië gestuurd om de operaties bij te staan.
Andre Penner/AP
Milieudeskundigen maken zich zorgen over de nasleep van de ramp. Als de weggespoelde aarde inderdaad giftig is vanwege mijnafval, heeft dat mogelijk consequenties voor de gezondheid van omwonenden en de omgeving.
Douglas Magno/AFP
Een os in het getroffen gebied. De reddingswerkers konden in de eerste dagen na de ramp met helikopters mensen uit de modder 'plukken', nu gaan ze te voet verder op zoek.
Adriano Machado/Reuters
Een hond wroet in de modder.
Mauro Pimentel/AFP
Vale SA heeft laten weten dat het bedrijf een veiligheidssysteem in het gebied had. Zo waren er meerdere sirenes, maar doordat "de ramp zich zo snel voltrok is er geen tijd geweest het alarm af te laten gaan".
Douglas Magno/AFP
Een reddingswerker probeert het lichaam van een slachtoffer uit de modder te trekken. De modder begint langzaam op te drogen, wat de zoektocht makkelijker maakt. Op sommige plekken ligt tot 8 meter weggespoelde aarde.
Antonio Lacerda/EPA
De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro was zaterdag aanwezig bij een inspectie van het getroffen gebied.
Brazilian Presidency/AFP
De civiele brandweerman Leoncio Valverdes was er op zondag in geslaagd deze vogel uit de blubber te bevrijden.
Leo Correa/AP