Maduro negeert eis van EU om verkiezingen te houden

Venezuela Ook EU-landen kunnen snel Juan Guaidó als Venezuela’s interim-leider erkennen, nu de zittende leider Maduro hun verkiezingseis afslaat.

De Venezolaanse leider Nicolás Maduro heeft zondag het ultimatum afgewezen dat Europese landen hem een dag eerder stelden om binnen acht dagen nieuwe, eerlijke verkiezingen aan te kondigen. Onder meer Spanje, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk eisen zo’n stembusgang, anders zullen ook hun regeringen oppositieleider Juan Guaidó als ‘interim-president’ van het noodlijdende Zuid-Amerikaanse land erkennen.

Guaidó riep zich als voorzitter van de Nationale Assemblee woensdag uit tot waarnemend president. Hij kreeg gelijk steun van de VS, Canada en een elftal aan Latijns-Amerikaanse landen. Zij erkennen de legitimiteit van Maduro’s autoritaire bewind niet langer, omdat hij zich afgelopen mei bij onvrije verkiezingen liet ‘herkiezen’ voor een nieuwe termijn.

Het Europese ultimatum aan Maduro werd zaterdag overgenomen door EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini. In haar verklaring werd, vanwege onenigheid tussen de EU-lidstaten, alleen geen termijn van acht dagen genoemd.

In een interview met de nieuwszender CNN Türk noemde Maduro de Europese eis „schaamteloos”. „Venezuela is niet gebonden aan Europa.” In hetzelfde vraaggesprek zei Maduro bereid te zijn tot een onderhoud met de Amerikaanse president Trump. Zo’n gesprek noemde hij „onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk”.

Een dag eerder trok Maduro al het bevel in aan Amerikaanse diplomaten van woensdag om binnen 72 uur het land te verlaten. Zaterdag meldde zijn regering plots dat de VS voorlopig toch een kleine diplomatieke post in Caracas mogen openhouden. De VS hadden al gezegd niet te zullen vertrekken, aangezien zij alleen Guaidó erkennen.

In een zitting van de VN-Veiligheidsraad over de crisis in Venezuela riep de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo landen zaterdag op niet langer te treuzelen en een kant te kiezen. De keuze gaat volgens hem tussen „de illegitieme maffiastaat van voormalig president Maduro” en „de krachten van vrijheid”. Maduro’s bondgenoot Rusland had vergeefs geprobeerd de zitting te voorkomen.

Venezuela pagina 14-15