Krediet

Kleinste bedrijven krijgen minder vaak financiering

Hoe kleiner bedrijven zijn, hoe meer moeite ze het hebben de financiering rond te krijgen. Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van een enquête onder meer dan vijfduizend bedrijven. Van alle bedrijven (met hooguit tien werknemers die om krediet vroegen, ging volgens het statistiekbureau zo’n 20 procent zonder krediet weer naar huis. Bij het middenbedrijf (50 tot 250 werknemers) was dat slechts 7 procent en bij het grootbedrijf zelfs maar 1 procent. Ook per sector zijn er flinke verschillen, zo merkt het CBS op. Zo hebben bedrijven in de ICT en de zakelijke dienstverlening minder kans op krediet dan bedrijven in bouw en vastgoed. Dat komt ook doordat de dienstverleners financiers minder onderpand kunnen bieden, en dus minder zekerheid. (NRC)