Justitie VS openbaart aanklachten tegen Huawei en topvrouw Meng

De Amerikaanse justitie heeft rechtszaken aangespannen tegen het Chinese bedrijf Huawei en de in Canada aangehouden topvrouw Meng, die worden beschuldigd van fraude en het stelen van bedrijfsgeheimen.

Een productpresentatie van Huawei in Beijing, China, op 24 januari 2019.
Een productpresentatie van Huawei in Beijing, China, op 24 januari 2019. Foto Thomas Peter / Reuters

De Verenigde Staten hebben maandag hun aanklachten bekendgemaakt tegen het Chinese elektronicabedrijf Huawei, zusterondernemingen van dat bedrijf en topvrouw Meng Wanzhou. Dat meldt The Washington Post.

Lees ook: Hoe kan Huawei ons vertrouwen terugwinnen?

Op maandagavond lokale tijd meldde de Amerikaanse nieuwszender CBC dat de VS een uitleveringsverzoek van de topvrouw hebben gevraagd aan Canada, iets wat China al vreesde. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft bij de VS aangedrongen om de aanklachten te laten vallen en het uitleveringsverzoek terug te trekken, meldt persbureau Reuters.

Een aanklacht die is ingediend in New York tegen Huawei en topvrouw Meng gaat onder meer om een beschuldiging van bankfraude en samenzwering in verband met het negeren van Amerikaanse sancties tegen Iran. Amerikaanse aanklagers stellen dat Huawei gebruik heeft gemaakt van bedrijf Skycom Tech Co in Hong Kong, dat eigenlijk een lege vennootschap zou zijn, om producten te kunnen verkopen aan Iran. Het bedrijf wordt binnen deze aanklacht ook beschuldigd van belemmering van de rechtsgang.

De andere aanklacht, ingediend in Seattle in de staat Washington, beschuldigt Huawei van het stelen van bedrijfsgeheimen van telecombedrijf T-Mobile US. Ook wordt Huawei beschuldigd van het aanbieden van bonussen aan werknemers wanneer die technologie van concurrenten wisten te ontfutselen.

Het bedrijf T-Mobile US klaagde Huawei in 2014 al aan, waarna het bedrijf schuldig werd bevonden van ontvreemding van handelsgeheimen en contractbreuk. Het was het einde van de samenwerking tussen T-Mobile en Huawei.

Dubbele bedreiging

De 46-jarige topvrouw Meng Wanzhou werd begin december aangehouden op de luchthaven van het Canadese Vancouver en is intussen op borgtocht vrij. Sinds de arrestatie van Meng is de band tussen Canada en China ernstig verslechterd. China vreest dat Canada de topvrouw zal uitleveren aan de Verenigde Staten. De Aziatische grootmacht noemt de Amerikaanse aanklachten ,,oneerlijk en immoreel”, Huawei ontkent schuldig te zijn.

Onze correspondent Garrie van Pinxteren bezocht Huawei: Binnen kijken bij Huawei kan nu wel, Europa moet behouden blijven.

FBI-directeur Christopher A. Wray hield een persconferentie in Washington om de aanklacht bekend te maken. Volgens Wray gaan de criminele activiteiten waarvan het bedrijf verdacht wordt zeker tien jaar terug.

[Bedrijven als Huawei] zijn een dubbele bedreiging, zowel voor onze economische als nationale veiligheid, en de omvang van deze aanklachten geeft duidelijk aan hoe serieus de FBI deze bedreiging neemt.