Hoofdverdachten geruchtmakende diamantroof Schiphol krijgen tot 7 jaar cel

Errol H. V. en Marlon D. maakten in februari 2005 voor bijna 66 miljoen euro aan diamanten buit. Twee andere verdachten werden maandag vrijgesproken van betrokkenheid bij de roof.

Politie-onderzoek in Hoofddorp, waar de overvallers na afloop hun busje achterlieten.
Politie-onderzoek in Hoofddorp, waar de overvallers na afloop hun busje achterlieten. Foto Haico Kats/ANP

Twee mannen die in 2005 de geruchtmakende diamantroof op Schiphol pleegden, zijn maandag veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Errol H. V. moet zeven jaar de cel in, mede-hoofdverdachte Marlon D. zes. Dat meldt persbureau ANP. Justitie eiste in november nog respectievelijk negen en 7,5 jaar cel tegen het duo.

Naast H. V. (54) en D. (44) stonden maandag vier andere verdachten terecht voor de overval. Een van hen, Ramazan N. (44), werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor het medeplegen van de overval. Hij was niet ter plekke toen de roof plaatsvond, maar droeg vanuit zijn baan op Schiphol wel bij aan de voorbereiding van het misdrijf. Tegen N. was ook vijf jaar geëist.

Drie andere verdachten moesten langer wachten tot de uitspraak in hun zaak. N.’s collega Raoul T. werd vrijgesproken van medeplegen van de roof. Hij krijgt wel zes maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor witwassen. Erik P., die bij een eerdere poging tot de roof betrokken was, is veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor poging tot roof.

Simon van M., die volgens justitie het contact had geregeld tussen de diamantdieven en de medewerkers van Schiphol, is vrijgesproken voor betrokkenheid bij de roof. De rechtbank vond geen bewijs voor zijn rol. Wel is hij veroordeeld tot twee maanden celstraf voor verboden wapenbezit.

‘Grootste roofoverval uit geschiedenis’

Justitie noemt de diefstal van de diamanten de “grootste roofoverval uit de Nederlandse geschiedenis”. Het misdrijf vond plaats op 25 februari 2005, toen een waardetransportauto op het beveiligde deel van Schiphol 200 kilo aan diamanten afleverde bij een vliegtuig naar Antwerpen.

Op het moment dat de edelstenen werden overgeladen, verschenen Errol H. V. en Marlon D.. Zij droegen maskers en vuurwapens en waren met toegangspassen, een gestolen busje en bedrijfskleding het terrein op gekomen. De rovers bedreigden vier Schiphol-medewerkers, kaapten de gepantserde auto en scheurden ervandoor.

Na hun vlucht laadden de mannen verderop de diamanten over. Zij konden niet alles meenemen. Voor circa 26 miljoen euro aan diamanten lieten ze achter. Het deel van buit dat ze wél veilig stelden was aanzienlijk groter: 66 miljoen euro. Bijna 40 miljoen euro aan diamanten is volgens het OM nog altijd zoek.

Undercoveroperatie

In 2005 en 2006 pakte de politie al een paar verdachten op voor de roof, maar hun vervolging liep wegens gebrek aan bewijs op niets uit. De zaak belandde in een impasse, tot een undercoveroperatie ruim negen jaar na de overval een doorbraak opleverde. Ramazan N. bekende zijn betrokkenheid bij de roof aan een undercoveragent. Zijn biecht leidde tot zeven aanhoudingen in 2017.

Zes van de arrestanten stonden deze maandag voor de rechter, de zevende overleed vorig jaar. Deze August B., die eind jaren tachtig een bank overviel door een geldwagen na te maken, pleegde volgens De Telegraaf zelfmoord in zijn cel.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.