Eredivisie

Koploper PSV loopt uit na benauwde zege, FC Emmen en Fortuna Sittard verrassen

Koploper PSV behaalde zaterdagavond een moeizame zege op FC Groningen (2-1) en herstelde zich daarmee van het puntenverlies van een week eerder tegen FC Emmen. Door de nederlaag van Ajax in de Klassieker is de voorsprong van PSV nu vijf punten.

Grote tegenvaller voor de ploeg van trainer Mark van Bommel was het geblesseerd uitvallen van Hirving Lozano. De Mexicaanse aanvaller botste kort voor rust met zijn hoofd tegen dat van de Duitse verdediger Tim Handwerker. Lozano speelde in de eerste helft de hoofdrol. Hij maakte beide doelpunten voor de thuisploeg.

Er leek niets aan de hand voor PSV, maar Groningen kwam in de 34ste minuut terug door een doelpunt van Ludovit Reis: 2-1. In blessuretijd viel bijna nog de 2-2. „Tot aan het tegendoelpunt speelden we fantastisch en ook daarna kregen we nog kansen”, vond Van Bommel. „Na rust kwamen we niet meer in het ritme. Dan moet je er alles aan doen om geen doelpunt tegen te krijgen en aan het einde blij zijn dat je zo’n wedstrijd wint.”

FC Emmen, dat in de vorige speelronde door twee treffers in de slotfase PSV van een zege afhield, sloeg zaterdag in blessuretijd toe tegen VVV-Venlo. De Colombiaan Michael Chacón maakte in Venlo het winnende doelpunt voor de ploeg van trainer Dick Lukkien: 2-3. De debutant in de eredivisie staat veertiende, met zes punten meer dan hekkensluiter De Graafschap (2-0 nederlaag tegen Excelsior).

Ook Fortuna Sittard stelde de eerste overwinning van 2019 in de slotfase veilig. Invaller Finn Stokkers strafte in de extra tijd een blunder van doelman Eduardo van Vitesse af: 2-1. Ondanks het grote overwicht was alleen Bryan Linssen er voor rust in geslaagd te scoren voor de club uit Arnhem: 0-1. In de tweede helft liet Vitesse na de voorsprong te vergroten. De zwakke afwerking brak de ploeg in de slotfase op. Invaller Lars Hutten maakte een kwartier voor tijd gelijk voor Fortuna door de bal van dichtbij binnen te glijden: 1-1. Stokkers maakte het feest compleet in Sittard. (NRC)