Recensie

Recensie Muziek

Dirigent Bernard Haitink (89) neemt ‘sabbatical’

Concertgebouworkest Komend seizoen geeft Bernard Haitink geen concerten. Haitink, de grootste en langst actieve Nederlandse dirigent, debuteerde in 1956 bij het Concertgebouworkest.

Bernard Haitink tijdens een concert in december 2018.
Bernard Haitink tijdens een concert in december 2018. Foto Todd Rosenberg

Dirigent Bernard Haitink (89) heeft aangegeven na het lopend concertseizoen een „sabbatical” te nemen. Voor seizoen 2019/2020 staan er geen concerten met gepland Haitink, de grootste en langst actieve Nederlandse dirigent van het moment. Dat meldt het Concertgebouworkest.

Haitink debuteerde in 1956 bij het Concertgebouworkest. De dirigent hoopt op 4 maart 90 jaar te worden. Dit weekend leidde Haitink nog drie onvergetelijke concerten bij het Koninklijk Concertgebouworkest als invaller van Daniele Gatti.

Lees ook dit interview met Bernard Haitink uit 2017: ‘Een leven zonder dirigeren lijkt me vrij miserabel’

Haitink dirigeert volgens planning op 15 juni in het Amsterdamse Concertgebouw nog wel Bruckners Vierde symfonie bij het Radio Filharmonisch Orkest, ook het orkest waar hij zijn carrière begon en waarvan hij in 1957 chef-dirigent werd.

De concerten die hij de laatste tijd gaf waren muzikaal gezien stuk voor stuk groots. Maar fysiek gaat het dirigeren Haitink zichtbaar zwaar af. Na een uitvoering van Mahlers Negende symfonie in juni vorig jaar struikelde hij, en moest toen één concert annuleren.