Democraten huiveren: Starbucks-oprichter Howard Schultz denkt over presidentsrace

Een koffiekoning en een hoteltycoon kunnen in 2020 onderling bepalen wie de Amerikaanse president wordt. Starbucks-oprichter Howard Schultz – 66 jaar oud en 3 miljard euro waard volgens zakenblad Forbes – maakte dit weekend bekend dat hij „serieus” overweegt mee te doen aan de volgende presidentsverkiezingen. Volgens hem bevorderen Democraten en Republikeinen nu niet het welzijn van de Amerikanen. „Het systeem is kapot”, twitterde hij.

Zelfs als hij de zittende president, vastgoed- en hotelmagnaat Donald Trump, niet kan bedreigen, kan Schultz het diens tegenstanders nog lastig maken. Onder Democraten veroorzaakte de aankondiging van zijn overweging al een golfje van afgrijzen. „Alsjeblieft. Niet doen”, smeekte de partijvoorzitter Tina Podlodowski op FoxNews.

Schultz zou meedoen als onafhankelijke kandidaat. Maar als topman van een bedrijf dat in zijn geschiedenis altijd hamerde op de noodzaak van ethisch zakendoen, ligt zijn electoraat eerder links dan rechts op het politieke spectrum. In het verleden zijn er voorbeelden geweest van onafhankelijke kandidaten die, hoewel feitelijk kansloos, grote invloed hadden op de verkiezingsuitslag. Zakenman Ross Perrot behaalde in 1992 bijna 19 procent van de stemmen – en benadeelde daarmee vooral de Republikeinse kandidaat George Bush sr. In de adembenemende race van 2000 haalde Ralph Nader namens de Groene Partij 3 procent. Met die progressieve stemmen (op de juiste plaatsen) zou Democraat Al Gore wél George Bush jr. hebben kunnen verslaan.