China

Bekende mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang krijgt 4,5 jaar cel

De prominente Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang is maandag veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar. Een rechtbank in Tianjin bevond Wang schuldig aan staatsondermijnende activiteiten. Human Rights Watch uitte felle kritiek op het vonnis, nadat eerder de VN hun zorgen uitten over het proces. Wang verdedigde leden van de Falun Gong, een verboden, religieuze beweging. Hij nam het ook op voor politiek activisten, slachtoffers van landonteigeningen en Chinezen die zeggen dat ze gemarteld zijn door de politie. In 2015 werd hij opgepakt, met circa 250 andere advocaten en activisten. Volgens de overheid zou Wang stiekem werken voor buitenlandse organisaties die China willen verzwakken. Beijing treedt hard op tegen personen en ngo’s die geld krijgen uit het buitenland. (NRC)