Brexitblog

Britse overheid annuleert No Deal-contract met een veerdienst zonder schepen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk vooralsnog de Europese Unie. Het Brexitakkoord van Theresa May sneuvelde deze maand in het Lagerhuis met een grote meerderheid. De Brexit zit in inmiddels een impasse, hoe trekt May het VK eruit? De komende paar weken zijn cruciaal.

We sluiten dit Brexitblog af, lees hier alle actuele ontwikkelingen rondom de echtscheiding van het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Britse overheid annuleert No Deal-contract met een veerdienst zonder schepen

De Britse overheid heeft een contract voor goederentransport met een nieuwe veerdienst, dat zou ingaan in het geval van een No Deal-Brexit opgezegd. Het bedrijf heeft geen boten en is niet op tijd klaar om aan het contract te voldoen, maakt het ministerie van Transport zaterdag bekend.

In december werd afgesproken dat het bedrijf Seaborne Freight extra veerboten in zou zetten tussen de havens van Ramsgate en Oostende. In een No Deal-scenario is het aannemelijk dat er meer goederentransport over zee nodig is. De Britse minister Chris Grayling sloot meerdere overeenkomsten met bedrijven om extra schepen in te zetten in verschillende Britse havens. Dit om te voorkomen dat Dover overbelast zou raken. Vanaf Ramsgate gaat nu geen vaste veerdienst.

Het contract met Seaborne leverde een storm van kritiek op, van de oppositie in het Britse parlement en van critici in de media. Het contract had een waarde van 13,8 miljoen pond (iets minder dan 16 miljoen euro) - maar Seaborne Freight had helemaal geen eigen boten. Uit onderzoek van de BBC bleek dat de Britse onderneming ook geen ervaring had met het beheren van een veerdienst of goederentransport.

Het bedrijf had wel de steun van de grote Ierse rederij Arklow Shipping. Maar dat bedrijf heeft zich abrupt teruggetrokken, meldt de krant The Daily Telegraph. Daarop heeft het ministerie geconcludeerd dat "Seaborne niet in staat zal zijn om zich aan de contractuele voorwaarden te houden" die met de overheid zijn afgesproken. Dat heeft een woordvoerder zaterdag laten weten aan persbureau Reuters. De Britse overheid zou in gesprek zijn met andere rederijen.

‘Voor de Britse scheepvaart begint de Brexit volgende week’

Hoewel het vertrek gepland staat voor 29 maart, begint een eventuele Brexit voor de Britse scheepvaart volgende week al. Dat heeft de voorzitter van de Britse werkgeversorganisatie en fabrikantenlobby EEF, Stephen Phipson, donderdag gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

Phipson doelt daarmee op vrachtschepen die vanaf 15 februari vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Zuidoost-Azië varen en daar pas ná 29 maart aankomen.

Volgens Phipson – wiens organisatie zo'n 20.000 Britse bedrijven vertegenwoordigt, met één miljoen werknemers – is het onduidelijk wat die schepen te wachten staat. “Exporteurs hebben geen idee of de landen bij het aanmeren een importtarief van 20 procent blijven hanteren.” Ook is onduidelijk welke certificaten nodig zijn voor de overzeese handel.

Het Verenigd Koninkrijk profiteert dankzij het lidmaatschap van de Europese Unie van zo'n veertig handelsverdragen met zeventig landen. Het is onduidelijk of en hoe de voorwaarden veranderen als het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is.

Het was een 'stevig gesprek', maar May en Juncker hebben geen oplossing

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Britse premier Theresa May donderdag in een "stevig maar constructief" gesprek opnieuw laten weten dat de Europese Unie niet bereid is de onderhandelingen over de Brexit-deal te heropenen. Dat heeft zijn woordvoerder Margaritis Schinas bekendgemaakt in een persconferentie. Juncker zou wel aangeboden hebben verder te spreken over aanvullende afspraken bij het akkoord.

May kwam donderdag naar Brussel met het verzoek van het Britse Lagerhuis om een alternatief te zoeken voor de backstop, het compromis voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De Europese Unie heeft bij herhaling laten weten dat die ononderhandelbaar is. De twee leiders hebben donderdag afgesproken dat hun medewerkers samen gaan kijken of daarvoor een oplossing te vinden is.

Het gesprek tussen Juncker en May krijgt nog voor het einde van de maand een vervolg, aldus de woordvoerder. Maandag spreken de onderhandelaars namens de EU en het Verenigd Koninkrijk, Michel Barnier en Stephen Barclay, verder met elkaar.

Theresa May en Jean-Claude Juncker bij hun ontmoeting in Brussel. Foto Yves Herman/Reuters

'May stelt Brexitstemming uit tot eind februari'

De Britse premier Theresa May treft mogelijk voorbereidingen om de tweede stemming over de Brexitdeal in het parlement uit te stellen tot aan het eind van februari. Dat heeft de Britse krant The Telegraph woensdagavond laat gemeld op basis van anonieme bronnen. De stemming staat eigenlijk voor aankomende week gepland.

De reden voor de waarschijnlijke vertraging is dat May niet op tijd klaar zal zijn met onderhandelen met de EU. May wil onder andere heronderhandelen over de Ierse grenskwestie. Ze komt hiervoor donderdag aan in Brussel.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft woensdag laten weten dat de EU niet met een nieuw voorstel zal komen. Volgens persbureau Reuters vergroot hierdoor de kans dat Groot-Brittannië uitstel aanvraagt, of vertrekt zonder deal. Vooralsnog staat de vertrekdatum op vrijdag 29 maart 2019.

Tusk tackelt Brexiteers op Twitter

Foto Julien Warnand / EPA

Misschien is het hele slimme tactiek, misschien kan hij zich gewoonweg niet inhouden. In ieder geval: Donald Tusk heeft zich weer gemeld op sociale media met een mededeling over de Brexit. In een tweet vraagt de voorzitter van de Europese Raad zich af of er een speciaal plekje in de hel bestaat voor Britse politici die zich hard gemaakt hebben voor de Brexit, zonder enig idee hoe die veilig uit te voeren.

I've been wondering what that special place in hell looks like, for those who promoted #Brexit, without even a sketch of a plan how to carry it out safely.

— Donald Tusk (@eucopresident) 6 februari 2019

De manoeuvre van Tusk komt op een pikant moment. Donderdag is Theresa May op bezoek in Brussel om daar te praten over haar Brexit-deal. Op aandringen van de Brexiteers die Tusk in zijn tweet zo lijkt te hekelen, wil May de huidige noodoplossing voor de Iers/Noord-Ierse grens uit de scheidingsakte onderhandelen. De 27 overige EU-landen hebben al gezegd dat daar geen sprake van kan zijn, en Tusk lijkt wat olie op dat vuurtje te gooien.

De Pool haalde zich vorig jaar ook al de woede van veel Britten op de hals. Toen postte hij op Instagram een foto van zichzelf met de Britse premier tijdens een voor May desastreus verlopen EU-top over de Brexit in Salzburg. De boodschap aan de reeds vernederde May: denk maar niet dat je de krenten uit de pap mag halen (in het Engels: no cherries).

Net als toen zijn de reacties verontwaardigd van toon, en soms humorvol. Nigel Farage, een van de aartsvaderen van de Brexit, zei: "Na de Brexit zullen we bevrijd zijn van ongekozen pestkoppen zoals jij en baas zijn over ons eigen land. Dat klinkt mij eerder hemels in de oren."

May op donderdag naar Brussel

Theresa May gaat donderdag naar Brussel om met de Europese Unie te praten over wijzigingen aan haar Brexit-deal. De Britse premier is door een meerderheid van het Lagerhuis teruggestuurd naar Brussel om veranderingen te bepleiten aan de backstop. Dat is een noodoplossing die de Iers/Noord-Ierse grens zacht moet houden, mochten de EU en het VK na de Brexit niet tijdig een nieuw allesomvattend handelsakkoord kunnen sluiten. Veel Brexiteers binnen haar Conservatieve fractie vrezen dat als die noodoplossing daadwerkelijk wordt ingezet, het VK onnodig lang aan de EU vast blijft zitten.

Lees ook: Wat is dat nou eigenlijk, die backstop?

Via een amendement van het Lagerhuis is May opgedragen de backstop te laten vervangen door 'alternatieve maatregelen'. Maar volgens de EU zijn er helemaal geen haalbare alternatieven die voldoende garanties geven. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdag dat Brussel "andermaal zal aanhoren wat May te zeggen heeft. Maar ons standpunt is voor iedereen duidelijk." Dat standpunt is dat er aan de scheidingsakte (withdrawal agreement) waarin de backstop is opgenomen, geen letter meer gaat veranderen.

Mays deal leed half januari een verpletterende nederlaag in het Lagerhuis. Ze werkt nu aan haar plan B, maar dat heeft alleen kans van slagen als Brussel bereid zou zijn om wél veranderingen in de scheidingsakte aan te brengen. Als de Britse premier met weinig terugkeert naar Londen, is de kans groot dat zij de tweede stemming over haar afspraken opnieuw met grote meerderheid verliest. Die stemming is 13 of 14 februari aanstaande.

Foto Olivier Hoslet/EPA

Staatssecretaris Snel werkt aan fiscale overgangsregels voor No Deal

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) werkt aan fiscale overgangsregels voor het geval de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) geen akkoord over de Britse uittreding uit de EU kunnen sluiten. Snel overweegt in dit No Deal-scenario de huidige belastingregels nog de rest van het fiscale jaar te laten gelden, zodat getroffenen meer tijd hebben om zich voor te bereiden.

De wet is eigenlijk duidelijk, schrijft Snel maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Zodra het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt, geldt het direct als "een derde land". Daardoor vervallen bijvoorbeeld bepaalde aftrekposten voor mensen die in het VK wonen en in Nederland belasting betalen. Zulke fiscale gevolgen zijn onvermijdelijk, schrijft Snel: "Gelijke gevallen dienen immers gelijk behandeld te worden."

Tegelijkertijd erkent de staatssecretaris dat er, in het geval van een No Deal-scenario, nog veel onduidelijk zal zijn. Snel: "Voor hen zal een wijziging van het belastingregime in hun nadeel mogelijk als een verassing komen." Daarnaast is het volgens Snel onwenselijk als burgers en bedrijven in één fiscaal jaar onder verschillende regels vallen. Dat leidt bij die bedrijven en bij de Belastingdienst tot veel extra administratieve lasten.

Het ministerie van Financiën onderzoekt nu per belastingmaatregel of overgangsrecht wenselijk is. Het voorgestelde overgangsrecht wordt pas van kracht zodra het No Deal-scenario een feit is, benadrukt Snel.

Nissan verplaatst deel productie SUV's naar Japan

Het Japanse autobedrijf Nissan verplaatst de productie van de X-Trail SUV van Verenigd Koninkrijk naar Japan. Dat heeft het bedrijf zondag bekendgemaakt. Deze keuze is opvallend omdat het bedrijf een paar maanden na het Brexit-referendum in 2016 nog besloot de productie in het VK te houden nadat Nissan "garanties" had gekregen van de Britste regering. Het is niet bekend om wat voor garanties dit ging.

Volgens Nissan is de keuze om de productie te verplaatsen ingegeven door economische redenen. De belangrijkste fabriek voor de X-Trail SUV staat al in Japan en daar wordt nu de productie voor de Europese markt aan toegevoegd. Hoewel Nissan benadrukt dat het een zakelijke keuze is geweest "helpt de aanhoudende onzekerheid over de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk met de EU bedrijven als de onze niet om plannen voor de toekomst te maken".

In de fabriek in het Engelse Sunderland werken zo'n 7.000 mensen. De productie van twee andere SUV's, de Juke en Qashqai, gaat gewoon door in het Verenigd Koninkrijk. Parlementariër Julie Elliot, van de oppositiepartij Labour, reageerde zaterdag op Twitter op geruchten. Ze schreef dat de "chaotische regering" en de "continue onzekerheid" rondom Brexit onvermijdelijk een rol hebben gespeeld bij de beslissing van het autobedrijf.

Twitter avatar JulieElliottMP Julie Elliott MP What we are hearing is that #Nissan is no longer planning on building its new X-Trail model in #Sunderland, despite whatever secret assurances it was given by the government. I will do everything I can to protect jobs at the Sunderland plant. See my full statement below: https://t.co/LNHEnlkbMg

'Plannen voor evacuatie Britse koningshuis bij rellen na Brexit'

De Britse overheid heeft voorbereidingen getroffen om de koninklijke familie in veiligheid te brengen in het geval er rellen ontstaan door een No Deal-Brexit. Dat schrijft de weekendkrant The Sunday Times. Het zou gaan om een herziening van een veiligheidsplan uit de Koude Oorlog, waarin was vastgelegd dat de Koningin en haar man naar geheime locaties buiten Londen zouden worden gebracht in het geval van een nucleaire aanval door de Sovjet-Unie.

Ergste No Deal-scenario

Als zich in Londen na de uittreding zonder akkoord een nachtmerriescenario voordoet, zullen leden van het Koninklijk Huis in landhuizen worden opgevangen, schrijft The Sunday Times. Volgens de krant hebben de planners in het ergste geval rekening gehouden met rellen en plunderingen, als vanwege stroeve handel met de Europese Unie voedsel- en medicijntekorten ontstaan.

Buckingham Palace en Downing Street hebben niet gereageerd op het artikel van de krant. De Brexiteer Jacob Rees-Mogg heeft laten weten dat het veiligheidsplan berust op "een fanasie over oorlogstijd". De Mail on Sunday, de zondageditie van The Daily Mail, noemt het plan Project Fear, 'bangmakerij'.

Ook bij No Deal mogen Britten visumvrij naar EU reizen

De 27 overige EU-lidstaten zijn overeen gekomen dat Britten zelfs bij een No Deal-Brexit negentig dagen zonder visum door Europa kunnen reizen. Dat blijkt uit conceptregelgeving van de Europese Unie die vrijdag bekend werd.

De tekst van de conceptregelgeving leidde niettemin tot verbazing bij de Britse regering. Er wordt een uitzondering gemaakt voor inwoners van Gibraltar, een klein stuk Brits overzees gebied dat grenst aan het zuidelijkste puntje van Spanje. De EU omschreef het schiereiland Gibraltar als een "kolonie van de Britse Kroon" waarvan de soevereiniteit wordt betwist door Spanje.

"Gibraltar is geen kolonie", reageerde een woordvoerder van de Britse regering geagiteerd. "En het is volkomen ongepast om het op deze manier te beschrijven."

Spanje laat sinds de Brexit-onderhandelingen steeds sterker zijn claim op Gibraltar horen. De nieuwe conceptregelgeving bevestigt de groeiende EU-steun voor de stellingname van Spanje.

Lees ook de reportage: Lijft Spanje straks Gibraltar in? Never

Debat zit erop, May belooft onderhandeling met onwillig Brussel

Het debat over de Brexit-deal van Theresa May is afgelopen. Van de zeven amendementen die in stemming werden gebracht, zijn er vijf afgewezen. Twee voorstellen redden het wel: het Lagerhuis wil hoe dan ook geen No Deal-Brexit, en er moet opnieuw gesproken worden over de backstop. Hoewel de oogst van deze avond May optimistisch leek te stemmen, blijven nog een hoop vragen over.

De komende dagen moet de regering in Londen naar Brussel, waar May op zoek moet naar een oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De backstop, een noodoplossing die bepaalt dat de grens daar tot nader order niet dicht gaat, heeft het Lagerhuis dinsdagavond aangemerkt als ongewenst. Voor de EU is juist heronderhandeling niet aan de orde.

Welke alternatieven May haar critici in het parlement kan bieden is vooralsnog volslagen onduidelijk. De Europese Unie heeft May direct na afloop van het debat om opheldering gevraagd. "De backstop is onderdeel van de Withdrawal Agreement en de Withdrawal Agreement is ononderhandelbaar", zegt EU-president Donald Tusk in een schriftelijke reactie die door Sky News op Twitter werd gezet.

Twitter avatar HoogerJ John Hoogerwaard May mag doormodderen, haast onmogelijke onderhandelingen met een onwillig Brussel aangaan, met de kans dat haar deal over een paar weken wéér vernietigend wordt weggestemd. Ondanks de steun die ze vanavond lijkt te krijgen van haar Brexiteers.

May ziet opening in amendement van Brady

Theresa May heeft zich in het Lagerhuis optimistisch getoond over de uitkomst van de stemmingen in het Lagerhuis, dinsdag. Twee weken geleden sprak het parlement zich in grote meerderheid uit tegen haar Brexit-deal, zo bracht zij in herinnering. "Nu spreekt het parlement zijn steun uit als er aanpassingen worden gedaan aan de backstop."

Volgens May toont de stemming dat er een "aanzienlijke en duurzame meerderheid" te vinden is in het Lagerhuis als de deal wordt aangescherpt.

Dat zal overigens niet meevallen, geeft ze zelf ook toe. De EU heeft al laten weten dat de backstop niet opnieuw onderhandelbaar is. "Maar," zei May, "in tegenstelling tot twee weken geleden zegt dit huis wat er nodig is om met de overeenkomst in te stemmen."

Op welke manier May het akkoord denkt aan te kunnen passen, heeft zij niet gezegd. Voorzitter Bercow stelde voor daar woensdag, "en de komende dagen en weken" over verder te debatteren.

Lagerhuis stuurt May weer naar Brussel voor heronderhandeling backstop

Het Lagerhuis wil dat Theresa May opnieuw naar Brussel gaat om de onderhandelingen te heropenen. Een meerderheid stemde voor een amendement van de Conservatief Graham Brady. 317 stemmen voor, 301 tegen.

Het amendement van Brady richt zich op tegenstanders van de backstop. Die regeling houdt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ‘zacht’. Omdat er voor de backstop geen einddatum is afgesproken, vrezen tegenstanders (en daar zijn er veel van in het parlement) dat deze noodoplossing het VK aan de EU gebonden houdt.

Brady's voorstel is dat May een ‘alternatieve regeling’ uitonderhandelt in Brussel. De EU heeft echter bij herhaling laten weten geen alternatieven te zien en weigert de regeling aan te passen. Hoe May zich hier precies uit zou moeten redden, specificeert het amendement niet. Brexitminister Stephen Barclay kon tijdens het debat ook geen alternatieve plannen uiteenzetten. Het lijkt erop dat May die niet heeft klaarliggen.

Parlement spreekt nog een keer uit: geen No Deal

Het aannemen van het amendement van Spelman laat vooral zien dat er in het Lagerhuis een meerderheid is tegen No Deal. Verder gaat er geen dwang vanuit, omdat het vooral is opgesteld als symbolische motie. Probleem is ook dat het parlement al vaker heeft aangegeven tegen een No Deal te zijn, maar vooral worstelt met consensus over wat dan wél aanvaardbaar zou zijn als oplossing.

Lagerhuis stemt voor symbolisch amendement dat zich uitspreekt tegen No Deal

Tory Caroline Spelman heeft een meerderheid kunnen vinden voor haar amendement op de Brexit-deal. 318 parlementariërs stemden voor, 310 tegen.

Het amendement van Spelman bepleit dat er hoe dan ook geen Brits vertrek uit de EU komt zonder deal. Dit amendement is (overigens net als de andere amendementen) voor de regering niet bindend en dus vooral symbolisch.

Het volgende amendement is het laatste van de avond en maakt ook kans van slagen. Graham Brady stelt voor dat de regering opnieuw terug gaat naar Brussel en daar een alternatief voor de backstop zoekt - iets dat voor de EU onbespreekbaar is.

Opnieuw een nee: geen steun voor amendement Reeves

Zoals verwacht is ook het voorstel van Labour-lid Reeves in het Lagerhuis gesneefd. 322 leden stemden tegen, 290 voor. Haar amendement deed in een aantal opzichten denken aan het amendement van Cooper, dat hiervoor werd verworpen met een verschil van 23 stemmen.

Net als partijgenoot Cooper wilde Reeves uitstel van de Brexit mogelijk maken als het Lagerhuis in de komende maand geen overeenstemming bereikt. Anders dan in het voorstel van Cooper krijgt May die opdracht direct. In dit voorstel was niet toegelicht hoeveel uitstel de premier zou moeten vragen. Ook kan May dit voorstel makkelijker naast zich neerleggen dan het amendement van Cooper.

Amendement I van Caroline Spelman wordt hierna in stemming gebracht. Het Conservatieve lid wil met haar amendement, net als Reeves en Cooper voor haar, een No Deal-Brexit voorkomen.

Amendement met mogelijk Brexit-uitstel tot gevolg verworpen

Er is gestemd over het eerste voorstel waarvan vooraf verwacht werd dat het spannend zou worden. Toch heeft ook dit amendement het niet gehaald. 321 Lagerhuisleden waren tegen, 298 voor. Daarmee is het voorstel met een grotere meerderheid verworpen dan dat van Grieve, eerder.

Ook de parlementariërs zelf leken het spannend te vinden. Al voor voorzitter John Bercow "Order!" kon roepen viel het stil in de zaal, met wat gelach en nieuw geroezemoes tot gevolg. Bercow moest vervolgens alsnog de parlementariërs tot stilte manen.

Dit amendement regelt een soort deadline die een No Deal-Brexit moet voorkomen. Als er voor 26 februari geen overeenstemming wordt bereikt in het Britse Lagerhuis, wordt een apart wetsvoorstel in stemming gebracht. Als het parlement met dát voorstel akkoord gaat, zou May verplicht worden naar Brussel te gaan om om uitstel van de Brexit te vragen tot het eind van dit jaar.

Het volgende amendement (J) lijkt in een aantal opzichten op dat van Cooper. Het is niet aannemelijk dat dit voorstel het wel zal halen.

Het stemresultaat van het amendement van Cooper wordt aangekondigd. Het voorstel werd afgewezen. Foto Reuters

Het eerste Conservatieve amendement weggestemd

Amendement G heeft het net als zijn voorgangers niet gehaald: 321 stemmen tegen, 301 voor. Het was het eerste amendement dat werd ingediend door een lid van de Conservatives.

Indiener Dominic Grieve wilde met zijn amendement het parlement de kans geven om zes dagen lang over alternatieven voor de Brexit-deal van May te debatteren. Lagerhuisleden zouden zelf voorstellen mogen doen, die (mits voldoende gesteund vanuit het parlement) in stemming worden gebracht.

Hierna stemt het Lagerhuis over de eerste van twee amendementen waarbij de uitslag naar verwachting spannend zal zijn. Het voorstel van Labour-lid Cooper (amendement B) moet een No Deal-Brexit voorkomen.

Tweede amendement, ingediend door de SNP, overtuigend afgewezen

Opnieuw heeft het Lagerhuis een amendement op de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Politici uit Schotland en Wales bepleitten uitstel van artikel 50 dat het vertrek uit de EU regelt en wilden de mogelijkheid van een No Deal-Brexit uitsluiten. Het Schotse Lagerhuislid Ian Blackford, een van de pleitbezorgers, wil bovendien dat Schotland lid kan blijven van de EU.

327 Lagerhuisleden stemden tegen, 39 waren voor - 288 stemmen verschil.

Hierna wordt een voorstel van Tory Dominic Grieve in stemming gebracht. Dit amendement (G) zou de invloed van het parlement op de deal vergroten.

Amendement Corbyn krijgt (zoals verwacht) geen meerderheid

Amendement A, het eerste dat tijdens het debat in stemming werd gebracht, is verworpen. 327 leden van het Lagerhuis stemden tegen, 269 vóór.

Het amendement was ingediend door Labour-leider Jeremy Corbyn, die daarmee zijn partijlijn kracht wil bijzetten. De sociaal-democraten proberen een No Deal-Brexit voorkomen en zijn voor een douane-unie.

Het volgende amendement waarover gestemd zal worden is van de Scottish National Party, gesteund door politici uit Wales. Ook dit amendement (dat de letter O is toegewezen) maakt naar verwachting geen kans.

Er wordt gestemd

De stemming is begonnen. Als eerste ligt het amendement A voor, ingediend door Labour-leider Jeremy Corbyn. De verwachting is niet dat die zal worden aangenomen.

Het Lagerhuis stemt in Londen anders dan de Tweede Kamer in Den Haag. Geen stemkastjes, geen handen in de lucht. In plaats daarvan maken de parlementariërs een loopje door de gangen van het parlement.

Twee weken geleden (voorafgaand aan de stemming over Mays Brexit-deal, die met grote cijfers zou worden verworpen) maakte ITV een filmpje waarin getoond werd hoe dat in zijn werk gaat:

How do MPs actually cast their votes and what happens if the prime minister loses?
Take the behind-the-scenes tour of the Commons ahead of crunch Brexit decision https://t.co/lopFXMKxKS pic.twitter.com/eknemKg9nz

— ITV News (@itvnews) 14 januari 2019

Nog tien minuten om standpunten uit te wisselen, dan de stemming

De Lagerhuisleden hebben in de afgelopen uren toelichting gegeven op de amendementen waarover straks gestemd zal worden, of uitgelegd waarom ze voor of tegen die voorstellen zullen stemmen.

Over tien minuten wordt er gestemd. Vooralsnog liggen er zeven amendementen voor - het is denkbaar dat een aantal voorstellen nog wordt ingestrokken. Twee van de zeven amendementen lijken het meest kansrijk: Cooper en Brady.

Lees hier meer over de voorstellen waarover straks gestemd zal worden.

De stemming in het Lagerhuis is live te volgen via deze stream:

Amendement-indiener Cooper: mensen zullen lijden onder No Deal-Brexit

Yvette Cooper heeft haar voorstel verdedigd dat als achtervang moet dienen als het Lagerhuis op 26 februari nog geen overeenstemming heeft bereikt over de Brexit-deal. Het amendement, dat het Labour-lid samen met Tory Nick Boles heeft ingediend, zou een stemming over een wetsvoorstel mogelijk maken dat de regering zou verplichten Brussel om uitstel van de Brexit te vragen zodra die deadline verstreken is.

Volgens Cooper is haar amendement noodzakelijk omdat een No Deal-Brexit het Verenigd Koninkrijk grote schade zou berokkenen:

"Mensen zullen lijden als dit parlement toestaat dat we vertrekken zonder deal."

Cooper wees onder meer op de economische gevolgen van een No Deal-Brexit, bijvoorbeeld doordat grondstoffen en andere goederen uit de EU het VK nagenoeg niet meer in zouden komen. Het amendement wordt rond 20.00 uur in stemming gebracht.

Er wordt dinsdagavond ook gestemd over zes andere amendementen. Lees meer: Waar stemt het Lagerhuis over?

SNP-lid Blackford bepleit nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid

Het Schotse parlementslid Ian Blackford van de Scottish National Party heeft in het Lagerhuis naar aanleiding van de politieke onrust rond de Brexit gepleit voor een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. Volgens Blackford heeft Londen te weinig oog gehad voor de Schotse belangen bij de onderhandelingen over een scheidingsakkoord.

De Schotten hielden in 2014 een referendum over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Een meerderheid van 55,3 procent stemde tegen, 44,7 procent stemde voor. Volgens Blackford hadden die verhoudingen heel anders gelegen als de Schotten hadden geweten dat het VK de Europese Unie zou verlaten:

"We omarmen vrij verkeer van personen. Wij heten hen die ervoor kiezen om aan hun toekomst te werken in Schotland welkom. Wij danken degenen die willen bijdragen aan onze culturele diversiteit. Hier [in het Lagerhuis, red.] wil men de deur dichtsmijten en de valbrug ophalen om zich terug te trekken en af te zonderen."

Bij het Brexit-referendum stemde 62 procent van de Schotten tegen een vertrek uit de EU en 38 procent voor. De SNP is er al sinds dat referendum fel tegen gekant dat de Schotten tegen hun zin de EU moeten verlaten.

De kans dat de partij haar zin zal krijgen, lijkt nihil. Voor een nieuw referendum is toestemming van Londen nodig en dat zit er gezien de politieke verhoudingen op dit moment niet in. Uit nagenoeg alle peilingen blijkt bovendien dat een meerderheid van de Schotten onderdeel wil blijven van het Verenigd Koninkrijk - ook na het Brexit-referendum.

Labour: liever uitstel dan May naar Brussel

Labour-leider Jeremy Corbyn houdt een pleidooi voor het verplaatsen van de Brexit-deadline van 29 maart aanstaande. Daarmee geeft hij zijn zegen aan het amendement van zijn eigen parlementariër Yvette Cooper, die een voorstel heeft ingediend dat uitstel wellicht mogelijk maakt. Als het voorstel van Cooper en haar Conservatieve collega Nick Boles dinsdagavond wordt aangenomen, dan kan er wetgeving worden ingediend die de regering opdraagt uitstel te vragen aan Brussel. Daar moet het Lagerhuis dan opnieuw in meerderheid mee instemmen. Corbyn stelt wel als voorwaarde dat het uitstel niet langer dan drie maanden duurt.

Lees ook: Waarom ze in Dover niet bang zijn voor de Brexit-chaos

Theresa May ziet absoluut niets in uitstel en denkt de afspraken met de EU te kunnen heronderhandelen. Maar volgens Corbyn is haar eigen verprutsen van de Brexit-onderhandeling er de schuld van dat er nu te weinig tijd over is. Hij heeft er geen fiducie in dat de premier in Brussel nog potten kan breken en vreest dat zij op deze manier weer een aantal weken verdoet. Labour is voorstander van een zachtere Brexit dan May, waarbij de banden met de EU niet geheel worden doorgesneden.

May wil terug naar Brussel voor heronderhandeling Brexit-deal

Het debat over de amendementen is begonnen. Premier May zegt dat het Lagerhuis nu eindelijk kan laten zien wat het wél wil, in plaats van wat het niet wil. Daarmee refereerde ze onder meer aan de verpletterende nederlaag die haar Brexit-deal half januari leed. Ze zegt met een ‘duidelijk’ voorstel terug naar Brussel te willen om daar te heronderhandelen over de Brexit-deal en dan met name de backstop. Dat is de noodoplossing voor de Ierse grens die voor veel van haar parlementariërs en haar gedoogpartner, de Noord-Ierse unionisten van de DUP, onverteerbaar is gebleken.

De EU weigert tot nu toe om de withdrawal agreement open te breken. May hoopt met een amendement van MP Graham Brady op zak, als deze wordt aangenomen, sterker te staan tegenover de overige 27 EU-landen. In dat amendement staat dat de backstop uit de scheidingsakte moet worden gehaald en vervangen moet worden door een ‘alternatief’. Zij heeft haar eigen parlementariërs opgedragen voor dit amendement te stemmen. “We kunnen vandaag een helder signaal naar Brussel sturen”, aldus de premier in het Lagerhuis.

Lees ook: Wat is dat nou eigenlijk, die backstop? (en 11 andere veelgebruikte Brexit-termen)

Om de zaken nog onoverzichtelijker te maken, heeft een deel van de verscheurde fractie van de Conservatieven dinsdagochtend een vrij eensgezind plan gepresenteerd. Dat wordt niet besproken in het Lagerhuis dinsdag, maar heeft wel heel veel aandacht getrokken. Kort gezegd wil dit zogenaamde Malthouse-compromis, vernoemd naar een van de bedenkers, een uitweg bieden uit de impasse. Zowel Remainers als Leave-voorstanders zoals Jacob Rees-Mogg hebben zich achter dit voorstel geschaard, waarin de backstop moet wijken voor een andere oplossing en de overgangsperiode met de EU na een Brexit niet twee jaar duurt maar drie.

Wat voor gevolg dit plan in de komende dagen en weken krijgt, is nog onduidelijk. Vertegenwoordigers van de EU hebben tegenover Britse media al afwijzend gereageerd.

'Chief whip' Julien Smith verlaat Downing Street na overleg met het kabinet. Foto Neil Hall/EPA

Speaker Bercow selecteert de amendementen voor stemming

De speaker van het Britse Lagerhuis, John Bercow, heeft dinsdagmiddag zeven Brexit-amendementen geselecteerd die later op de dag voor debat en stemming in aanmerking komen. Bercow heeft als voorzitter een grote vrijheid om zelf te bepalen welke van de circa vijftien voorstellen wel of niet door mogen.

De twee amendementen die vooraf het meeste stof deden opwaaien, werden door de speaker ook geselecteerd. Zo willen de parlementariërs Yvette Cooper (Labour) en Nick Boles (Conservatieven) dat het parlement op een later moment over nieuwe wetgeving kan stemmen. Indien aangenomen zou die wet de regering dwingen om uitstel te vragen aan Brussel als er na 26 februari nog geen instemming in het Lagerhuis is over een Brexit-deal. Cooper en Boles willen zo een No Deal voorkomen op 29 maart, B-Day.

Een ander amendement is van Tory Graham Brady, die voorstelt om de omstreden backstop uit de scheidingsakte met de EU te halen. Brexiteers vrezen dat deze noodoplossing voor het ‘zacht’ houden van de Iers/Noord-Ierse grens het Verenigd Koninkrijk eindeloos aan de EU verbonden kan houden omdat er geen einddatum aan zit.

Door May terug naar Brussel te sturen met de opdracht de backstop te vervangen met ‘alternatieve regelingen’, denkt een deel van het Lagerhuis een breekijzer te hebben gevonden. De EU weigert categorisch om het scheidingsdocument aan te passen. De Conservatieve Partij heeft haar parlementariërs opgedragen voor dit amendement te stemmen, omdat May zo denkt sterker te staan als ze voor heronderhandeling terug moet naar Brussel.

Luister Haagse Zaken over de Brexit

De NRC-podcast Haagse Zaken richtte zich afgelopen weekend op de Europese kant van de Brexit. De reactie van de Europese Unie op de onderhandelingen ontwikkelde zich de afgelopen maanden tot een - volgens sommigen - onverzoenlijke houding. Is de EU stug of doen de Britten moeilijk? Gaan ze er uitkomen?

Onder leiding van Lamyae Aharouay praten (voormalig) EU-correspondenten René Moerland en Stephane Alonso je samen met VK-correspondent Melle Garschagen je bij.

Luister hier: Haagse Zaken Goes Brexit: de (v)echtscheiding

Waar gaat het Lagerhuis-debat vandaag over?

Het debat in het Britse Lagerhuis staat dinsdag in het teken van amendementen. Met deze voorstellen proberen parlementariërs op alle mogelijke manieren premier Theresa May tot actie te dwingen in het Brexit-dossier.

Van de circa 15 amendementen die Members of Parliament hebben ingediend, selecteert speaker John Bercow er rond lunchtijd een aantal waarover vervolgens gedebatteerd wordt. De voorzitter van het Lagerhuis heeft daarin een grote vrijheid en hoeft zich achteraf niet schriftelijk te verantwoorden over zijn keuzes. Hij kan hooguit in het parlement worden bevraagd over zijn selectie.

Na een middag debat over de amendementen worden ze naar verwachting om 20.00 uur Nederlandse tijd in stemming gebracht. In principe worden de aangenomen amendementen toegevoegd aan het voorstel van premier May over haar deal met de EU, waar ergens de komende weken voor de tweede maal over wordt gestemd.

Voor de meeste amendementen geldt dat er vooral politieke druk vanuit gaat als ze worden aangenomen, omdat de regering ze ook naast zich neer kan leggen. Een enkel amendement is zo geconstrueerd dat het de mogelijkheid schept om wetgeving voor te leggen aan het Lagerhuis, bijvoorbeeld over uitstel vragen voor de Brexit aan Brussel. Dat maakt het voor de regering onmogelijk om te negeren.

Waar stemt het Lagerhuis vandaag over?

Wat betekenen al die Brexit-termen nou eigenlijk?

De backstop, Goede Vrijdagakkoorden, withdrawal agreement. Wordt het No Deal, een harde of juist een zachte Brexit? Deze termen klinken regelmatig in de aanloop naar de Brexit, maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

In aanloop naar weer een debat over Mays Brexit-akkoord, waar gestemd zal worden over enkele amendementen, legt NRC de belangrijkste termen uit in een heus Brexit Lexicon.

Lees hier het Brexit Lexicon, met 12 veelgebruikte Brexit-termen

Een campagnebus rijdt door het centrum van Londen, een dag voor het debat. Foto Tolga AKMEN/AFP

Overheid waarschuwt ondernemers via radiospotjes voor gevolgen Brexit

Krap twee weken geleden schreven we het al: Nederlandse bedrijven zijn nog steeds niet klaar voor No Deal. De overheid weet dat ook, en startte daarom een nieuwe campagne. Met nog zestig dagen tot de Britse uittreding worden ondernemers via radiospotjes geadviseerd voorbereidingen te treffen voor de gevolgen van de Brexit.

MKB'ers worden via verschillende radiostations geïnformeerd over de naderende deadline, blijkt uit het persbericht:

“Brexit wordt in de campagne op een luchtige manier dichtbij gebracht met een doorverwijzing naar concrete acties en tips zoals het aanvragen van transportdocumenten, het controleren van servicecontracten en het in gesprek gaan met toeleveranciers en afnemers.”

In de spotjes waarschuwt de overheid dat “producten langer bij de douane kunnen blijven staan, Britse certificaten en licenties misschien niet meer geldig zijn en dat producten niet meer op voorraad kunnen zijn”. Het doel is om ieder MKB-bedrijf, volgens een woordvoerder zijn het er zo’n 35.000, een impactscan te laten doen: een analyse van de gevolgen van de Brexit per bedrijf.

Inmiddels is de scan bijna 45.000 keer ingevuld. Sinds het lanceren van de campagne zouden er al direct meer ondernemers de scan hebben gedaan. Volgens een woordvoerder kan echter nog niet worden aangenomen dat iedereen 'm nu heeft ingevuld.

Een No Deal-Brexit kan serieuze gevolgen hebben voor het handelsverkeer met het Verenigd Koninkrijk: grenscontroles, douaneheffingen en uiteenlopende productregels. Onze economieredactie maakte eerder al een overzicht van de mogelijke gevolgen voor Nederlandse ondernemers.

In februari wordt de campagne uitgebreid naar advertenties en sociale media. De campagne kost ruim een half miljoen euro.

Welkom in het nieuwe Brexitblog

Goedemorgen en welkom in het nieuwe Brexitblog. Over zestig dagen treedt het Verenigd Koninkrijk, met of zonder deal, uit de Europese Unie. Of er een akkoord komt en hoe dat eruit gaat zien, is niet bekend. De druk op het Lagerhuis neemt toe, er moet iets gebeuren. Een nieuw referendum? Verkiezingen? Het Lagerhuis de strategie laten bepalen? Tóch Mays deal? Dinsdag debatteert het Lagerhuis over de voorstellen van de uittreding.

Lees hier het blog van vorige week terug