Brazilië

Dodental na dambreuk loopt op tot 58, nog honderden vermisten

Het dodental van de dambreuk in Brazilië is opgelopen naar 58. Nog ruim 300 mensen worden vermist. De autoriteiten gaan ervan uit dat de meesten dood zijn, maar hulpverleners blijven zoeken. Een dam van mijnbouwbedrijf Vale SA brak vrijdag door, waarna bergdorpje Brumadinho en de omgeving werden overspoeld met modder en afval. Zondag werden de zoekacties tijdelijk stilgelegd uit angst dat een tweede dam kon doorbreken. Zo’n 24.000 omwonenden werd geadviseerd te vertrekken. Ze zijn terug, nadat de angst ongegrond bleek. De burgemeester van Brumadinho zegt dat het bedrijf schuldig is aan de ramp. Ook is het bedrijf door milieu-agentschap Ibama aansprakelijk gesteld en heeft 250 miljoen real (58 miljoen euro) boete opgelegd gekregen wegens milieuschade. (NRC)