Belastingdienst

‘Ruim 20.000’ risicovolle aangiften niet gecontroleerd vanwege personeelstekort

De fiscus heeft besloten duizenden risicovolle aangiften ongecontroleerd goed te keuren. Dat meldde Trouw zaterdag op basis van een intern document dat het dagblad inzag. Volgens Trouw gaat het om ruim 20.000 winstbelastingaangiften in het midden- en kleinbedrijf (mkb) uit 2016. Hoeveel belasting de Nederlandse staat hierdoor misloopt, weet de Belastingdienst volgens de notitie niet. Trouw schat op basis van cijfers van de Algemene Rekenkamer dat het „al snel om honderden miljoenen” euro’s gaat.

De Belastingdienst bevestigt aan NRC dat besloten is veel aangiften niet te controleren vanwege personeelstekorten. Wel stelt een woordvoerder dat er door strenge selectiecriteria een goede schifting plaatsvindt, waardoor de meest risicovolle gevallen eruit gefilterd worden. Het bedrag dat de schatkist misloopt zou daardoor meevallen.

In totaal liggen er nog zo’n 25.000 aangiften uit 2016. In de beleidsnotitie zou staan dat de fiscus ruim 90 procent daarvan zonder inspectie wil goedkeuren. Het percentage risicovolle aangiften dat nu blijft liggen, is hoger dan eerdere jaren. Tussen 2008 en 2011 werd nog slechts 3 tot 7 procent niet gecontroleerd. (NRC)