Iedereen gered uit ingestort pand Den Haag na gasexplosie

Hulpverleners hebben een vierde persoon gered die was bedolven nadat zondagmiddag een gebouw van drie verdiepingen instortte.

Schade aan een woning na de explosie.
Schade aan een woning na de explosie. Foto Freek van den Bergh/ANP

Alle vier de personen die werden bedolven toen zondagmiddag een pand in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag instortte als gevolg van een gasexplosie, zijn levend onder het puin vandaan gehaald. Zeker negen mensen zijn bij de ontploffing gewond geraakt.

De brandweer gaat ervan uit dat er geen andere slachtoffers meer onder het puin liggen. Er worden geen personen meer vermist, meldt de brandweer Haaglanden in een tweet.

Na een langdurige reddingsoperatie is een vierde persoon kort na middernacht gered, tweette de brandweer eerder. Deze persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Hij was aanspreekbaar, maar hoe hij er verder aan toe is, is niet bekend.

Na de redding van de vierde persoon is het pand opnieuw doorzocht met behulp van onder meer reddingshonden. Daarbij is verder niemand gevonden.

Drie andere personen werden eerder op de dag onder het puin vandaan gehaald. Zeven gewonden zijn volgens persbureau ANP naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn. Sommigen van hen raakten gewond door onder meer rondvliegende glasscherven.

De vierde persoon die onder het puin bedolven lag is een 28-jarige man, zei een neef van hem tegen RTL Nieuws en de NOS. Volgens de brandweer was hij vermoedelijk door de vloer van de woonkamer van het huis gezakt. Hij lag in een soort kruipruimte.

Hulphond

De brandweer had contact met dit slachtoffer, zei een woordvoerder van de regionale brandweer eerder tegen NRC. Een hulphond met een portofoon was naar de man toegestuurd, zodat er met hem kon worden gecommuniceerd.

Met een graafmachine zijn grotere brokstukken op en rondom de man weggehaald. Hulpverleners hebben handmatig de lichtere delen verwijderd. Nu iedereen is gered, worden losse gevel- en constructiedelen met een kraan verwijderd om verdere instorting te voorkomen.

Doordat ook de naburige woningen beschadigd zijn, is het hele pand instabiel geworden. De bewoners van twintig omliggende huizen zijn geëvacueerd. Een deel van hen is in een hotel ondergebracht. Maandag wordt bekeken of mensen terug kunnen naar hun huizen.

‘Impact enorm’

In een reactie zegt burgemeester Pauline Krikke dat er nog veel onduidelijk is. “Wat wel duidelijk is, is dat mensen, hun huizen en hun bezittingen getroffen zijn. [...] De impact van de klap is enorm.”

Op Twitter zijn door omstanders beelden van het pand gedeeld, waarop te zien is hoe een deel van de voorgevel is weggeslagen:

Twitter avatar RakeshPoeran Rakesh Poeran Het huis aan de overkant is net ontploft…wat gebeurt er?? https://t.co/3MOnTwjurE

De Jan van der Heijdenstraat is gelegen in het Laakkwartier: