Ontketend Feyenoord verslaat Ajax met maar liefst 6-2

Het is een van de grootste overwinningen ooit van de Rotterdammers in de Klassieker. Door de nederlaag heeft Ajax nu vijf punten achterstand op koploper PSV.

Aanvoerder Robin van Persie scoorde twee keer.
Aanvoerder Robin van Persie scoorde twee keer. Foto Olaf Kraak/ANP

Het complex van Feyenoord dat de club bijna nooit een wedstrijd van Ajax kan winnen, is na deze zondag verleden tijd. De Rotterdammers versloegen in de Kuip de eeuwige concurrent met maar liefst 6-2. Aanvoerder Robin van Persie was de ster tijdens de Klassieker met twee schitterende doelpunten. Door de nederlaag heeft Ajax vijf punten achterstand op koploper PSV.

Na een kwartier voetballen leek het er totaal niet op dat Feyenoord zo’n makkelijke overwinning zou boeken op Ajax. De Amsterdammers kwamen al na zes minuten op voorsprong door een vrije trap van Lasse Schöne en waren oppermachtig. De wedstrijd kantelde door een treffer van Jens Toornstra in de zestiende minuut, tevens de eerste aanval van Feyenoord.

Ajax verdedigt slecht

Het doelpunt gaf de Rotterdammers het benodigde gif om de Ajacieden af te troeven in de persoonlijke duels. Net zoals dat eerder dit seizoen was gelukt met de 2-1 overwinning op kampioen PSV. Het tweede doelpunt van Feyenoord, van aanvaller Steven Berghuis, was deels keeper André Onana aan te rekenen. Hij oogde niet sterk, maar vooral de verdediging van Ajax liet enorme steken vallen.

Ajax kwam via Hakim Ziyech nog wel terug in de wedstrijd, maar gaf het voor rust weer weg door Van Persie te veel ruimte te geven. De sterspeler van Feyenoord, die nog nooit een Klassieker won, liet in de 56ste minuut zijn klasse zien. Na een voorzet van Berghuis tikte Van Persie vanuit de lucht met veel gevoel de bal binnen. Ook dit keer werd hij niet goed gedekt.

Na de 4-2 was het gedaan met Ajax. De aanvallen volgden elkaar in hoog tempo op waar vooral de ruimte achterin bij Ajax opviel. Door doelpunten van Tonny Vilhena en invaller Yassin Ayoub in het laatste kwartier gaven de Feyenoorders trainer Giovanni van Bronckhorst een mooi afscheidscadeau. Na de wedstrijd noemde Van Bronckhorst het “een hele mooie, historische dag” en “een van de mooiste wedstrijden van de laatste jaren”.

Lees ook een analyse over de toekomst van Feyenoord: Hoe moet Feyenoord verder na het tijdperk Gio?

In 1979 won Feyenoord voor het laatst met vier doelpunten verschil van Ajax. Toen werd het 4-0. De grootste overwinning van de Rotterdammers tegen de Amsterdammers was de 9-4 zege in 1964.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam YNWA in De Kuip ❤️ #feyaja #Klassieker https://t.co/UpZ0RSpEYj

Verlies Utrecht en Vitesse, winst AZ

Niet alleen nummer twee van de ranglijst verloor, ook subtoppers FC Utrecht en Vitesse lieten zondag punten liggen. De Arnhemmers verloren met 2-1 van Fortuna Sittard en Utrecht verloor in de Galgenwaard met 1-0 van Willem II.

Vitesse kwam in Sittard nog wel op voorsprong door een treffer van Bryan Linssen in de zevende minuut. In het resterende gedeelte van de eerste helft en het begin van de tweede helft kreeg Vitesse voldoende kansen om de score verder uit te bouwen, maar Navarone Foor en Martin Ødegaard wisten dit niet te verzilveren. Een kwartier voor tijd kwam Fortuna op gelijke hoogte door Lars Hutten. In de slotseconden van de wedstrijd maakte Vitesse-keeper Eduardo Carvalho een grote fout door de bal buiten het strafschopgebied in de voeten te schuiven van Finn Stokkers. De invaller schoot met een fraaie boogbal de winnende treffer binnen.

Twitter avatar WillemII Willem II ⚡️ Hoe vier je een overwinning op FC Utrecht? Zo! #utrWIL #Awaydays https://t.co/HdjspTcIlm

FC Utrecht profiteerde later op zondag niet van de nederlaag van Vitesse. Willem II-middenvelder Daniel Crowley scoorde vlak na rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Het was voor de Tilburgers een mooie week: ten koste van FC Twente bereikte de club ook de halve finale van de KNVB-beker. Utrecht kent een zeer slechte start na de winterstop. De ploeg van trainer Dick Advocaat verloor voor de derde keer op rij, maar staat nog wel zesde.

AZ won later op zondag van direct concurrent sc Heerenveen met 2-0. In Friesland maakte Oussama Idrissi een zeer bijzonder doelpunt. Hij schoot vanuit een corner direct raak. Eerder in de wedstrijd kwamen de Alkmaarders via een eigen doelpunt van Sherel Floranus op voorsprong. Door de zege klimt AZ naar de vierde plaats.