Hoe uitzonderlijk is de overwinning van Feyenoord op Ajax?

De Klassieker Feyenoord haalde zondag verwoestend uit in de Kuip naar aartsrivaal Ajax: 6-2. Zo’n uitslag was in decennia niet voorgekomen.

Foto ANP / Olaf Kraak

De grootste overwinning was het niet. Maar de 6-2 zege van Feyenoord op Ajax, zondagmiddag in de Rotterdamse Kuip, in de 186ste Klassieker tussen beide clubs, was absoluut historisch.

Het was zondag op twee dagen na precies zeven jaar geleden dat Feyenoord voor het laatst een eredivisiewedstrijd tegen Ajax won. Die 4-2 overwinning in 2012 – de Zweedse spits John Guidetti maakte een hattrick – was al historisch te noemen. Zo vaak winnen de Rotterdammers immers niet van hun aartsrivaal.

Alleen in het bekertoernooi, in oktober 2015, maakte Ajax sindsdien een misstap (0-1 nederlaag). Van de dertien Klassiekers in de eredivisie die volgden, verloren de Amsterdammers er geen één – een recordreeks. Zes van deze wedstrijden werden gespeeld in Rotterdam.

Het aantal doelpunten dat Feyenoord daarin scoorde? Evenveel als zondag. Deze 6-2 staat in een bijzonder rijtje.

Lees ook de column van Wilfried de Jong: Zelfs een drinkpauze is bij Van Persie perfect

Verschil van vier doelpunten

In 1979 won Feyenoord de Klassieker voor het laatst met een verschil van vier goals (4-0), net als in 1956 (7-3) en 1960 (9-5).

Eén keer was het verschil groter: 55 jaar geleden. Het was tot zondag de laatste keer dat Feyenoord het doel zesmaal wist te vinden in een wedstrijd tegen Ajax. De beide hoofdcoaches van nu, Giovanni van Bronckhorst en Erik ten Hag, waren nog niet geboren toen het in 1964 in de Kuip 9-4 werd. Sjaak Swart stond op het veld bij Ajax, niet eens op de helft van zijn voetbalcarrière. Bij Ajax staat deze wedstrijd nog altijd in de boeken als grootste nederlaag in de eredivisie.

Desondanks is de 6-2 van afgelopen weekeinde ook voor de Amsterdammers zeldzaam. Want zo vaak krijgt Ajax niet zoveel tegendoelpunten te incasseren. Dat gebeurde, inclusief deze zondag, acht keer, waarvan vier keer dus in de Klassieker. Verder lukte het PSV in 1975 en 2009 (beide 6-2), en FC Utrecht als laatste in 2011 (6-4). Opvallend in dit rijtje is MVV, dat in 1980 als enige eredivisieclub ooit zes keer scoorde in Amsterdam (3-6). Desondanks werd Ajax in drie van deze seizoenen kampioen.

Lees ook de column van Frits Abrahams: Ajax lijdt aan overmoed

Andersom won ook Ajax weleens met grote cijfers van Feyenoord. In de eredivisie elf keer met een verschil van vier of meer doelpunten, waarvan drie keer met een verschil van zes. Zoals in 1982 en 1999, toen het in Amsterdam 8-2 en 6-0 werd. Saillant detail: in beide seizoenen werd Feyenoord landskampioen.

De 6-2 mag dan historisch zijn, ook in de Klassieker gaat het uiteindelijk ‘gewoon’ om drie punten.

De Klassieker Sport 2-3

Correctie (28 januari 2019): In een eerdere versie stond dat Feyenoord in 2011 voor het laatst van Ajax won. Dit moet 2012 zijn en is hierboven aangepast.