Otterspeer en Leerdam winnen nationale sprinttitels

Eerder op zondag won Douwe de Vries het NK allround, bij de vrouwen won Carlijn Achtereekte. Het was voor beiden hun eerste titel.

De 30-jarige Hein Otterspeer won zowel de eerste als de tweede 1.000 meter en pakte zijn tweede titel op het NK sprint.
De 30-jarige Hein Otterspeer won zowel de eerste als de tweede 1.000 meter en pakte zijn tweede titel op het NK sprint. Foto Vincent Jannink/ANP

Hein Otterspeer heeft zondag voor de tweede keer de nationale titel op het NK sprint veroverd. Bij de vrouwen won Jutta Leerdam voor het eerst in haar carrière het NK sprint. Eerder op de dag wonnen Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte het NK allround.

Otterspeer won zowel de eerste als de tweede 1.000 meter en passeerde daarmee zijn concurrent en titelverdediger Dai Dai Ntab. Lennart Velema pakte het brons. De 30-jarige schaatser won ook in 2015 het sprintkampioenschap. Door de overwinning heeft Otterspeer het laatste ticket voor de WK sprint gekregen, Kai Verbij en Kjeld Nuis waren al zeker van deelname.

De pas 20-jarige Leerdam kon goed omgaan met haar favorietenrol. Zij won drie van de vier afstanden. Alleen de tweede 500 meter kende een andere winnaar: Letitia de Jong won deze afstand en werd tweede op het kampioenschap. Sanneke de Neeling won brons. Alle drie de schaatssters plaatsen zich voor het WK sprint op 23 en 24 februari in Heerenveen.

Oudste kampioen NK allround

Douwe de Vries heeft in de herfst van zijn carrière zijn mooiste prijs gewonnen. Hij pakte zondag in Heerenveen met overmacht de titel op het NK allround. Hij won maar liefst drie afstanden: de 1.500 meter en de 5 en 10 kilometer.

Twitter avatar JumboVismaIce Team Jumbo-Visma schaatsen Douwe de Vries wint de 10.000 meter, verovert de Nederlandse titel allround 🥇 en mag naar het WK 🇨🇦 https://t.co/AxA9NU0GqW

De Vries versloeg op de afsluitende 10 kilometer zijn grote concurrent en titelverdediger Marcel Bosker in een rechtstreeks duel. De Vries pakte de winst in 12.55,10, de 22-jarige Bosker kwam bijna 20 seconden later over de meet (13.14,35).

Met zijn 36 jaar is De Vries de oudste Nederlands kampioen allround ooit. Door zijn overwinning heeft De Vries zich ook geplaatst voor het WK allround, begin maart in Calgary.

Overwinning Achtereekte

Eerder op zondag pakte Carlijn Achtereekte de nationale titel allround bij de vrouwen. Ze versloeg op de afsluitende 5.000 meter in een rechtstreeks duel haar concurrente Joy Beune en pakte voldoende tijdsverschil om zich voor het eerst in haar carrière te kronen tot Nederlands kampioen. Met de overwinning pakte de 28-jarige schaatsster tevens het laatste ticket voor het WK allround in Calgary.

Achtereekte reed de tweede tijd (6.49,81) achter de excellerende Esmee Visser, die op haar favoriete afstand een fraai baanrecord en persoonlijk record reed (6.47,47). De pas 19-jarige klassementsleidster Beune had in de laatste race tegen ploeggenote Achtereekte niet voldoende aan een voorsprong van 6,41 seconden.

Bericht deels op basis van het ANP