Dodental na aardverschuivingen Indonesië loopt op tot 68

Naar schatting zitten ongeveer 7.000 mensen in een noodopvang. Veel huizen zijn volgestroomd met modder.

Een reddingswerker zoekt naar overlevenden van een aardverschuiving op het zuidelijke deel van het eiland Sulawesi.
Een reddingswerker zoekt naar overlevenden van een aardverschuiving op het zuidelijke deel van het eiland Sulawesi. Foto Yusuf Wahil/AFP

Zeker 68 inwoners van het Indonesische eiland Sulawesi zijn afgelopen week door overstromingen en modderstromen om het leven gekomen. Naar schatting zitten 7.000 mensen op het oostelijke eiland in een noodopvang, meldt persbureau Reuters zondag.

De overstromingen worden veroorzaakt door hevige regenval, die sinds dinsdag aanhoudt. Autoriteiten zagen zich genoodzaakt om de Bili Bili-dam te openen om te voorkomen dat deze bezweek. Dat leidde op sommige plaatsen tot overstromingen, maar de schade, zo zei gouverneur Nurdin Adbullah, zou vele malen erger zijn geweest als de dam was bezweken.

Onder de doden bevinden zich onder meer twee jonge kinderen, die eerder in de week verdronken. Een derde dode, een man, werd geëlektrocuteerd door het opkomende water. Naar schatting zijn 47 mensen gewond geraakt, naar nog eens zeven slachtoffers wordt gezocht.

Dakloos

De regenval nam dit weekend weliswaar af, maar veel wegen en huizen zijn volgestroomd met modder, waardoor veel Indonesiërs alsnog niet terug kunnen. Ongeveer 5.000 woningen zouden zijn overspoeld.

Een week na de tsunami: tijgerbalsem tegen de lijkengeur

Modderstromen en overstromingen komen in Indonesië vaker voor tijdens het regenseizoen. Bij een hevige aardverschuiving in de stad Sukabumi op het eiland Java kwamen begin deze maand 32 mensen om het leven. Eind september werd Sulawesi ook al getroffen door een natuurramp. Als gevolg van een aardbeving en een tsunami liep het dodental op tot 2.000.

Een inzamelingsactie van Giro555 leverde ruim 11 miljoen euro op voor de slachtoffers.