Eerbetoon Banksy aan slachtoffers Bataclan gestolen

Het kunstwerk stond op een van de nooduitgangen van de Franse concertzaal, waar terroristen in 2015 tientallen slachtoffers maakten.

Het kunstwerk dat toegeschreven wordt aan Banksy verscheen afgelopen zomer op een van de nooduitgangen van de Bataclan.
Het kunstwerk dat toegeschreven wordt aan Banksy verscheen afgelopen zomer op een van de nooduitgangen van de Bataclan. Foto Julien de Rosa/EPA

Een eerbetoon aan de slachtoffers van een terreuractie in de Parijse concertzaal Bataclan dat wordt toegeschreven aan guerrillakunstenaar Banksy is zaterdag gestolen. Dat bevestigt de organisatie op Twitter.

Twitter avatar bataclan_ Bataclan L’œuvre de @originaIbanksy hommage aux victimes du 13/11 a été volée. https://t.co/FMHoobzRXm

Banksy zette de schildering afgelopen zomer op een nooduitgang van de Bataclan, als hommage aan de slachtoffers die vielen in 2015. Drie islamistische terroristen openden toen het vuur op het publiek tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Er vielen negentig doden en ruim tweehonderd gewonden.

De medewerkers van de concertzaal zijn diep verontwaardigd, schrijven ze op sociale media. “Het werk van Banksy, een symbool van bezinning dat van iedereen was - inwoners, Parijzenaren en wereldburgers - is ons afgenomen.”

Lees ook: Kritiek op de rijken maakte Banksy zelf rijk

‘Gemaskerde individuen met slijptollen’

Het kunstwerk, een afbeelding van een verslagen vrouw in witte verf, is volgens het Franse persbureau AFP gestolen door een “groep gemaskerde individuen, met slijptollen, die het schilderij losmaakten en afvoerden in een truck”. Het werk verscheen afgelopen zomer in de Franse hoofdstad. De kunstenaar plaatste toen meer werken in Parijs.

De kunstwerken van Banksy zijn erg populair onder verzamelaars. Afgelopen najaar haalde de anonieme Britse kunstenaar het nieuws door een schilderij direct na veiling door de shredder te halen. Het doek werd voor 1,18 miljoen euro verkocht.