Whatsapp

Zuckerberg voegt berichten-apps samen

Facebook-topman Mark Zuckerberg is van plan om de privéberichtfuncties van WhatsApp, Instagram en Facebook samen te voegen. Zo moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld via Facebook Messenger een bericht te sturen naar een WhatsApp-contact. Dat bevestigden vier betrokkenen vrijdag tegen The New York Times.

Gebruikers hoeven niet over accounts bij alle drie de apps te beschikken. Iemand kan dus bijvoorbeeld met WhatsApp een privébericht sturen naar iemands Instagram-account. De drie apps zijn alle eigendom van Facebook. Het project verkeert volgens de betrokkenen nog in de beginfase en moet eind 2019 of begin 2020 zijn voltooid. Er wordt door duizenden werknemers aan gewerkt.

De drie platforms blijven los van elkaar bestaan, maar de apps moeten grondig geherprogrammeerd worden om de digitale infrastructuur van de drie berichtendiensten op elkaar aan te laten sluiten. Zuckerberg heeft de drie diensten bevolen end-to-end-encryptie te gebruiken, een versleuteling die ervoor zorgt dat niemand anders kan meelezen met de berichten.

Zuckerberg hoopt dat de samenvoeging eraan bijdraagt dat de miljarden gebruikers van de drie apps veel tijd blijven spenderen op de sociale media. Ook wil hij rivaliserende diensten van Apple en Google de pas afsnijden. De integratie kan daarnaast leiden tot meer inkomsten uit advertenties.

Het wordt ook gemakkelijker om nieuwe betaaldiensten direct over drie platformen tegelijk te introduceren.