Trump maakt sluiting overheid tijdelijk ongedaan

Geen geld voor muur President Trump heeft de sluiting van de Amerikaanse overheid tijdelijk ongedaan gemaakt, zonder dat er geld komt voor een grensmuur.

President Trump
President Trump Foto EPA

De Amerikaanse president Donald Trump en het Congres zijn een tijdelijke begroting overeengekomen waarmee de gedeeltelijke shutdown van de overheid voor drie weken is opgeschort. Dat heeft Trump vrijdag bekendgemaakt. Er is in deze tijdelijke begroting geen geld gereserveerd voor de door Trump begeerde grensmuur, waar het conflict mee is begonnen. Hierover zal verder worden onderhandeld.

Met deze maatregel is er een pauze ingelast in de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis, die 35 dagen heeft geduurd. Trump probeert zo’n 5,7 miljard dollar (5 miljard euro) in de begroting op te nemen voor een grensmuur met Mexico. Het Congres, dat de begroting moet goedkeuren, weigert hiermee akkoord te gaan. Door deze ruzie over de begroting kreeg een deel van de overheidsambtenaren in de VS niet meer uitbetaald. Zij moesten wel doorwerken.

Trump kondigde aan dat een commissie met zowel Republikeinen als Democraten zich gaat buigen over de beveiliging van de grens. „Het plaatsen van muren, grenzen – of hoe je het ook wilt noemen – is een belangrijk deel van de oplossing.” Als er op 15 februari geen oplossing is gevonden voor de financiering van de muur, zal de overheid opnieuw sluiten, zei Trump. Ook dreigde hij desnoods de noodtoestand af te kondigen om buiten het Congres om de muur te financieren. „Een muur is essentieel voor de veiligheid van ons land.”

De president maakte van de gelegenheid gebruik om het belang van een grensmuur nog eens te benadrukken. „Een muur is niet controversieel. Ze werken, waar je ook gaat. Israël bouwde een muur en dit werkte voor 99,99 procent”, zei Trump. „Het zijn geen middeleeuwse muren. Het zijn slimme en effectieve muren. Ze zijn gemaakt van staal en je kan er doorheen kijken. Ze zijn uitgerust met sensoren, monitoren en moderne technologie waaronder drones. We hebben geen betonnen muur nodig van 2.000 mijl van kust tot kust.”

De shutdown gold voor negen van de vijftien ministeries van de Verenigde Staten. Onder andere de ministeries van Handel, Binnenlandse Veiligheid, Transport, Justitie en Financiën waren door de shutdown getroffen.

Vrijdag verschenen 14.000 medewerkers van de Amerikaanse belastingdienst niet op hun werk. Op vliegvelden ontstonden steeds langere vertragingen, door gebrek aan veiligheidspersoneel.