Marcel Bosker en Joy Beune nemen de leiding op NK allround

Esmee Visser won zaterdag de 3.000 meter. Douwe de Vries mag zich winnaar noemen van de 5.000 meter.

Joy Beune in actie op het NK allround.
Joy Beune in actie op het NK allround. Foto Vincent Jannink/ANP

Titelhouder Marcel Bosker begint zondag als koploper aan de tweede dag van de NK allround in Heerenveen, met een voorsprong van 1,60 seconde op Douwe de Vries. Bij de vrouwen neemt de Joy Beune verrassend de leiding, zij begint met een marge van 0,89 seconde op Carlijn Achtereekte.

Op zaterdag werden de eerste wedstrijden verreden in een uitverkocht Thialf. Tijmen Snel en Joy Beune wonnen de 500 meter. Wereldkampioen Beune (19) reed de afstand in een tijd van 39,29. De 21-jarige Snel noteerde een persoonlijk record van 35,75.

Later op de dag schaatsten de vrouwen de 3.000 meter. Hier kwam Esmee Visser als winnaar uit de bus. De 22-jarige olympisch kampioene won in een tijd van 4.02,72. Bij de vierde wedstrijd, de 5.000 meter voor de mannen, won Douwe de Vries. De 36-jarige schaatser won de afstand met 6.12,47, een persoonlijk record.

Lees ook: Het houdt niet over in de nationale schaatstop

Rechtstreeks duel

De 5.000 meter was een spannende wedstrijd, die uitmondde in een rechtstreeks duel tussen De Vries en titelhouder Marcel Bosker (22). De Vries liet zijn rivaal aan het einde vlak achter zich, Bosker finishte met een tijd van 6.13,45 - eveneens een persoonlijk record. Voor Bosker was dit dus voldoende om aan kop te blijven.

Zondag wordt in Thialf de 1.500 meter verreden, voor zowel de mannen als de vrouwen. Later op de dag staat de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen op het programma. De Nederlandse kampioen verdient in Thialf een ticket voor de WK allround begin maart in het Canadese Calgary.

Favorieten Sven Kramer en Patrick Roest rijden dit weekend niet in Thialf. Zij zijn door hun optreden op het EK allround dat half januari plaatsvond in het Italiaanse Collalbo al geplaatst voor het WK in Calgary.