FC Emmen wint in blessuretijd van VVV-Venlo

PEC Zwolle won onder leiding van Jaap Stam met 2-0 van Heracles. PSV was met 2-1 te sterk voor FC Groningen. Excelsior versloeg De Graafschap met 2-0.

Met Mounir El Hamdaoui in de hoofdrol werd het in Rotterdam 2-0.
Met Mounir El Hamdaoui in de hoofdrol werd het in Rotterdam 2-0. Foto ANP

FC Emmen wint in blessuretijd

FC Emmen heeft diep in blessuretijd de winst gepakt bij VVV-Venlo. Michael Chacón bezorgde de ploeg van trainer Dick Lukkien in de vijfde minuut van de extra tijd de volle buit: 2-3. De Colombiaan pikte de bal op en schoot die beheerst langs doelman Lars Unnerstall.

FC Emmen had vorige week dankzij twee doelpunten in de slotfase van invaller Nicklas Pedersen al een punt gepakt tegen koploper PSV. Met 21 punten neemt de debutant op het hoogste niveau nu de dertiende plaats in. VVV blijft met 26 punten de nummer zeven van de eredivisie.

Excelsior verslaat De Graafschap met 2-0

Excelsior heeft in de strijd tegen degradatie goede zaken gedaan door De Graafschap te verslaan. Met Mounir El Hamdaoui in de hoofdrol werd het in Rotterdam 2-0, waardoor de ploeg van coach Adrie Poldervaart nu vier punten meer heeft dan de club uit de Achterhoek.

Na een matige eerste helft zonder noemenswaardige kansen, vergrootten de bezoekers uit Doetinchem de druk op het doel van Excelsior-keeper Alessandro Damen. Met aanwinst Charlison Benschop in de ploeg creëerde De Graafschap kansen voor onder anderen Furdjel Narsingh. Na een hoekschop van Youssef El Jebli belandde de bal bijna in het doel.

Excelsior sloeg echter effectief toe uit een aanval via El Hamdaoui. De Marokkaan gaf de bal een kwartier voor tijd voor op Luigi Bruins, die de bal niet goed raakte, maar daardoor wel verdediger Leeroy Owusu uitkapte en in tweede instantie raak schoot. In de resterende minuten hield de thuisclub De Graafschap met de nodige moeite van de gelijkmaker af, waarop El Hamdaoui in blessuretijd met zijn eerste treffer in de eredivisie sinds november 2015 de wedstrijd besliste.

PSV met klein verschil langs FC Groningen

PSV heeft de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe jaar gewonnen. De koploper uit de eredivisie was met 2-1 te sterk voor FC Groningen en herstelde zich daarmee van het verrassende puntenverlies van vorig weekeinde tegen FC Emmen (2-2).

PSV leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan. Hirving Lozano scoorde in de 15e en 19e minuut en de Eindhovenaren, waar Gastón Pereiro op het middenveld de voorkeur kreeg boven Érick Gutiérrez, kregen voldoende kansen om verder uit te lopen. Doelman Sergio Padt hield zijn team op de been. Ludovit Reis bracht de spanning met een treffer in de 34e minuut terug: 2-1.

Lozano moest zich kort voor rust laten vervangen met een hoofdblessure. De Mexicaan ging op een brancard van het veld af en moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. Steven Bergwijn kreeg een kwartier voor tijd de kans op de 3-1, maar hij schoot net naast.

PSV ontsnapte aan nieuw puntenverlies toen een vrije trap van Thomas Bruns tegen de lat aankwam en de bal in blessuretijd na een scrimmage voorlangs ging. De Brabanders hebben nu vijf punten meer dan Ajax, dat zondag tegen Feyenoord voetbalt.

PEC Zwolle wint onder leiding van Jaap Stam met 2-0 van Heracles

Jaap Stam heeft met PEC Zwolle ook zijn tweede wedstrijd als hoofdtrainer in de eredivisie gewonnen. De ploeg uit de hoofdstad van Overijssel versloeg Heracles zaterdag op het kunstgras in Almelo met 2-0. Stam debuteerde vorige week met een verrassende zege op Feyenoord (3-1).

Onder leiding van de opvolger van de ontslagen John van ’t Schip is PEC Zwolle uit de degradatiezone van de eredivisie geklommen. De club staat nu met 21 punten in de middenmoot. Alleen Theo Laseroms (1988) en Ron Jans (2013) wonnen ook hun eerste twee eredivisieduels als trainer van PEC.

Mike van Duinen opende na een kwartier de score. De Hagenaar kon de bal uit een hoekschop van nieuweling Pelle Clement ongehinderd intikken (0-1). Tien minuten na rust verdubbelde Lennart Thy, ook een winteraanwinst, de voorsprong. De Duitse spits tikte op aangeven van Younes Namli zijn eerste doelpunt voor PEC Zwolle binnen.

Heracles, dat de competitie vorige week hervatte met een forse nederlaag (3-0) bij FC Groningen, creëerde heel wat kansen. De thuisclub kon de Zwolse doelman Mickey van der Hart echter maar niet passeren, zelfs niet vanaf 11 meter. Kristoffer Peterson zag zijn zwak ingeschoten strafschop gekeerd worden door de keeper. (ANP)