IJzermijn

200 vermisten na doorbraak van dam in Brazilië

In het zuidoosten van Brazilië zijn tweehonderd mensen vermist nadat een dam van een ijzermijn is doorgebroken. Brumadinho, een dorpje in de buurt van de mijn, is overspoeld met modder en afval uit de mijn. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de brandweer. Over het mogelijke aantal doden was vrijdagavond nog niets bekend.

Het mijnbouwbedrijf Vale SA laat in een verklaring weten dat ook een kantoor waar werknemers aanwezig waren is getroffen door de damdoorbraak. „Mogelijk zijn ook hier slachtoffer gevallen”, laat het bedrijf weten. Volgens de lokale brandweer zou het om zeker honderd werknemers gaan die aan het lunchen waren op het moment dat de dam doorbrak. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de doorbraak. In 2015 brak ook een dam van het bedrijf Vale SA in Brazilië, waarbij negentien mensen om het leven kwamen. (NRC)