De Noordzee is 4 graden.‘Superlekker.’

Foto
Foto David van Dam

Het water van de Noordzee is rond de 4 graden, zegt het KNMI. Maar dat is niet relevant voor Mariska Wimmers (39). Zij neemt iedere week een duik in zee, bij Scheveningen. „Ik móet met mijn hoofd onder water, anders telt het niet.”

Ze begon er drie jaar geleden mee. Het was een weddenschap. En ze deed het ook voor haar werk, ze is gedragsdeskundige en doet onderzoek naar gewoonten. Hoe je die vormt, of juist kwijtraakt. „Ik wilde meer buiten zijn, meer de natuur in. En daar wilde ik een gewoonte van maken.”

Dat is gelukt. Dat zwemmen bleek een handig ‘haakje’, en bovendien; Wimmers vond het te gek. „Ik blijf er niet lang in, dus ik heb het meteen weer warm. Het is echt een kick, je voelt je superlekker, tintelend. Maar ik douche thuis niet koud of zo, ik doe geen Wim Hof-dingen. Ik mediteer niet.”

Ze is niet de enige. Er gaan in Scheveningen veel mensen het water in, ook in de winter. Maar zij gaat alleen. Ze gaat niet op een vast tijdstip, maar wel iedere week. Als ze aan het lopen is aan het strand, trekt ze even snel haar kleren uit en duikt erin, daarna loopt ze door. Niets ingewikkelds met warm douchen na, of andere badrituelen. „Ik ga ook wel met de kinderen op de fiets naar het strand. Dan gaan zij even voetballen, en ik neem een duik.”