Belastingdienst laat duizenden risicovolle aangiften ongecontroleerd

Het gaat om ruim 20.000 aangiften in het mkb, meldt Trouw. Naar schatting van het dagblad loopt de schatkist hierdoor al snel honderden miljoenen euro’s mis.

Het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag.
Het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Foto Bart Maat/ANP

De fiscus heeft besloten als gevolg van personeelstekorten ruim 20.000 risicovolle aangiften ongecontroleerd goed te keuren. Dat meldt Trouw zaterdag op basis van een intern document dat het dagblad inzag. Hoeveel belasting de Nederlandse Staat hierdoor misloopt, weet de Belastingdienst volgens de notitie niet, maar Trouw schat op basis van cijfers van de Algemene Rekenkamer dat het “al snel om honderden miljoenen” euro’s gaat.

De Belastingdienst bevestigt tegenover NRC dat besloten is veel aangiften niet te controleren. Wel stelt een woordvoerder dat er door strenge selectiecriteria een goede schifting plaatsvindt, waardoor de meest risicovolle gevallen eruit gefilterd worden. Het bedrag dat de schatkist misloopt zou daardoor meevallen.

Het gaat om winstbelastingaangiften in het midden- en kleinbedrijf (mkb) uit 2016 die door de Belastingdienst als extra risicovol werden ingeschat. Dit betreft volgens Trouw bijvoorbeeld “ondernemers die geld lenen van hun eigen vennootschap, aangiften van stichtingen en verenigingen, en ondernemers die emigreren naar het buitenland”. De Algemene Rekenkamer waarschuwde in 2016 dat binnen deze groep de belastingwet relatief slecht wordt nageleefd.

In totaal liggen er nog zo’n 25.000 aangiften uit 2016. In de beleidsnotitie zou staan dat de fiscus ruim 90 procent daarvan zonder inspectie wil goedkeuren.

Meer dan eerdere jaren

De Belastingdienst controleert nooit alle aangiften, maar het percentage risicovolle aangiften dat nu blijft liggen, is hoger dan eerdere jaren. In 2015 en 2016 liep de fiscus telkens ongeveer 25.000 aangiften na en voerde het daarnaast zo’n 25.000 uitgebreidere boekenonderzoeken uit. Tussen 2008 en 2011 werd 3 tot 7 procent niet gecontroleerd.

Tegenover NRC bevestigt de fiscus dat personeelstekorten een rol spelen bij het teruglopende aantal controles. Veel ambtenaren zijn de afgelopen jaren bij de Belastingdienst weggegaan als gevolg van een nieuwe vertrekregeling. Bovendien neemt het aantal ondernemers toe, waardoor relatief minder aangiften worden behandeld. Omdat er nu al een achterstand is voor 2017 wil de fiscus de aangiften die nog liggen uit 2016 ongemoeid laten.

Wel zegt de Belastingdienst haar doelstelling voor 2017 al te hebben gehaald: er zijn voor minimaal 1,4 miljard euro aan correcties opgelegd.