Uitzetting

Journalist Ans Boersma spant zaak aan tegen Nederlandse Staat

Journalist Ans Boersma gaat een zaak aanspannen tegen de Nederlandse Staat. Dat heeft zij donderdag gezegd in een interview met Nieuwsuur. Ze wil het Rijk aansprakelijk stellen voor emotionele en materiële schade die ze zegt opgelopen te hebben door haar uitzetting uit Turkije vorige week. Dat gebeurde na een aantal informatieverzoeken van Nederland. Boersma werkte als Turkije-correspondent onder meer voor het Financieele Dagblad en Trouw. Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze een Syriër, met wie ze een relatie had, met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Boersma schreef donderdag op Twitter dat ze enkel betrokken is geweest bij een garantstelling voor een toeristenvisum. „Nee, ik heb nooit iemand illegaal naar Europa geholpen.” (NRC)