Dodental Brazilië loopt op tot negen, nog zeker driehonderd vermist

Een dam van een ijzermijn is vrijdag doorgebroken. Een dorpje in de buurt van de mijn is overspoeld met modder en afval.

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na de doorbraak van de mijn in Brazilië.
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na de doorbraak van de mijn in Brazilië. Foto Douglas Magno / AFP

Het dodental ten gevolge van de dambreuk in Brazilië is opgelopen tot negen. Nog zeker driehonderd mensen worden vermist. De vrees is dat velen van hen de ramp niet overleefd hebben. Dat meldt Reuters zaterdagmiddag.

Vrijdag brak een dam van een ijzermijn nabij het dorpje Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië. Hierdoor overspoelde het dorpje volledig met modder en afval. Het mijnbouwbedrijf Vale SA laat in een verklaring weten dat ook een kantoor is getroffen door de dambreuk. “Mogelijk zijn ook hier slachtoffers gevallen”, laat het bedrijf weten.

Volgens de directeur van het bedrijf waren zeker driehonderd werknemers in het gebied op het moment dat de dam doorbrak. Honderd van hen heeft het bedrijf kunnen lokaliseren. Een woordvoerder van de brandweer zei: “Onze belangrijkste taak is om er zo snel mogelijk achter te komen waar de vermisten zich bevinden.”

Delen van het dorpje Brumadinho zijn geëvacueerd. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de doorbraak. Het bedrijf heeft laten weten andere dammen in het land goed in de gaten te houden. President Jair Bolsonaro liet via Twitter weten het ongeluk “te betreuren”. Volgens Bolsonaro zijn drie ministers onderweg naar het gebied om te bepalen welke maatregelen er moeten worden getroffen.

In 2015 brak een dam van het hetzelfde mijnbouwbedrijf in Brazilië door. Hierbij kwamen negentien mensen om het leven en raakten honderden mensen hun huis kwijt. Het werd destijds gezien als een van de grootste milieurampen van het land omdat ruim zestig miljoen kubieke meters afval in de Atlantische Oceaan belandde.