Trump-adviseur Roger Stone op borgtocht vrijgelaten

Hij was eerder gearresteerd omdat hij wordt beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen. Stone is een van Trumps vertrouwelingen.

Campagnestrateeg Roger Stone.
Campagnestrateeg Roger Stone. Foto AP/Jose Luis Magana

Roger Stone, voormalig adviseur en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, is vrijdag op borgtocht vrijgelaten. Hij was eerder op de dag in Florida gearresteerd. Dat meldt persbureau Reuters. Ook zou hij een reisverbod opgelegd hebben gekregen tot hij voor de rechter moet verschijnen.

Volgens Amerikaanse media wordt hij door speciaal aanklager Robert Mueller beschuldigd van onder meer het afleggen van valse verklaringen. Mueller onderzoekt de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016. In totaal staan zeven aanklachten uit tegen Stone (66). Vijf daarvan hebben betrekking op het afleggen van een valse verklaring. Ook wordt hij beschuldigd van het belemmeren van de rechtsgang en het beïnvloeden van een getuige. Stone werd vrijdagochtend vroeg in zijn huis opgepakt.

Voormalig VS-correspondent Guus Valk interviewde Stone in 2017:
‘Ik bel Trump niet, Trump belt mij’

Stone ontkende de beschuldigingen en zegt dat de zaak “politiek gemotiveerd” is. Hij benadrukte dat hij een van Trumps oudste vrienden is en een “fervent aanhanger”.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei eerder op de dag dat arrestatie van Stone niets te maken heeft met de president. “De beschuldigingen tegen mr. Stone hebben niets te maken met de president, en ook niet met het Witte Huis. [...] De president heeft niets verkeerd gedaan.” Trump reageerde op Twitter en schreef over een “heksenjacht” en dat “mensenhandelaren en drugsdealers beter worden behandeld”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Greatest Witch Hunt in the History of our Country! NO COLLUSION! Border Coyotes, Drug Dealers and Human Traffickers are treated better. Who alerted CNN to be there?

Fondswerfactiviteiten

Volgens The New York Times hebben medewerkers van speciaal aanklager Mueller de laatste maanden met verschillende mensen uit Trumps entourage gesproken over de rol die Stone speelde bij de presidentsverkiezingen van 2016. Daarbij zouden ze het onder meer gehad hebben over zijn fondswerfactiviteiten. Ook Stones contacten met WikiLeaks waren onderwerp van gesprek. Door de klokkenluiderssite kwamen duizenden gevoelige e-mails van prominente Democraten, onder wie presidentskandidaat Hillary Clinton, op straat te liggen in de maanden voor de verkiezingen.

The New York Times heeft de volledige aanklacht online gezet. Daarin zijn verschillende gepeperde uitspraken van Stone te vinden. Zo bedreigde hij een een anonieme persoon die meewerkte, of van plan was mee te werken, aan Muellers onderzoek. “Je bent een rat”, e-mailde Stone vorig jaar april aan hem.

“Een verklikker. Je steekt vrienden een mes in de rug - je praat je mond voorbij mijn advocaten staan te popelen om je te verscheuren.”

Ook dreigde hij de hond van die persoon iets aan te doen. “Ik ben er zo klaar voor”, schreef Stone in dezelfde mail. “Kom maar op. Bereid je voor om dood te gaan”.

Tatoeage Nixon

Stone behoort al sinds de jaren tachtig tot Trumps intimi. Tijdens diens presidentscampagne in 2015 was hij enige tijd officieel zijn adviseur. Daarna adviseerde hij Trump vooral op informele basis. Ze bellen elkaar zo nu en dan, zei Stone twee jaar geleden in een interview met NRC - al belt Trump hem vaker dan andersom.

Stone begon zijn carrière als campagnemedewerker van Richard Nixon, de voormalig president van wie hij een tatoeage op zijn rug heeft. Hij is onder andere bekend van de Netflix-documentaire Get Me Roger Stone.

CNN filmde de arrestatie. Daarin zijn FBI-agenten te zien die op Stones deur kloppen. “FBI, open the door!“, roepen ze: