Sandra wilde weg

Fotograaf en auteur maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Willem Jan Kuipers & Sandra Sjollema

GZ-psycholoog Sandra Sjollema (54, rechts) hing winter 1983 samen met schoolvriend Willem Jan Kuipers (54, manager) rondom een scheve boom op de Bos en Lommerweg in Amsterdam.

„Ik woonde om de hoek. Willem Jan was met Catherine, ook een schoolvriendin, langsgekomen. Zij had net een nieuwe camera en wilde deze uitproberen. De scheve boom voor de deur schreeuwde om een foto. Wij kenden elkaar van het Eemland-college Noord in Amersfoort. Ik kwam bij hen in 5 VWO, had eerst Havo gedaan. Zij namen mij op in hun vriendenkring. We hielden video-avondjes, gingen stappen en waren grotendeels politiek gelijkgestemd: linksig, alternatief. Wij waren alto’s, zoals dat heette. Willem Jan was anders, meer rechts en wist precies wat hij wilde: de Hogere Hotelschool doen én rijk worden. Beide is hem gelukt. Ik koos voor de Sociale Academie; vooral vanwege Amsterdam. Ons gezin woonde in Soest en ik wilde daar weg. Via een anti-kraakbureau kreeg ik snel een appartement in Amsterdam-West; ook tot groot plezier van mijn schoolvrienden. Ze kwamen geregeld langs. Willem Jan zat al in Maastricht. Op zijn wollen handschoenen staat Hogere Hotelschool gebreid: een door mij vervaardigd cadeau. Voor hem representeert deze foto een tijd waarin alles meezat. Ik was vooral bezig met de grote stad. Ik zie ook onzekerheid. Amsterdam was aanvankelijk best eng. De vertrouwde schoolvrienden hielpen mij een plek te veroveren. We hebben nog steeds contact. Na allerlei omzwervingen woon ik sinds 2014 weer in Soest met man, dochter en zoon. Onze dochter, 18 jaar, had onlangs een feest in Amsterdam, waarna zij kon blijven logeren bij Willem Jan. En wat blijkt haar grootste wens? Weg uit Soest en wonen in de grote stad.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.