Opnieuw celstraffen geëist in misbruikzaak minderjarig meisje

Donderdag eiste het OM tot 3,5 jaar cel tegen vier verdachten. Vrijdag stonden de laatste vier verdachten voor de rechter in Groningen. Het slachtoffer zou jarenlang veelvuldig misbruikt zijn.

In de rechtbank in Groningen stonden donderdag al vier van de acht verdachten voor de rechter.
In de rechtbank in Groningen stonden donderdag al vier van de acht verdachten voor de rechter. Foto Catrinus van der Veen/ANP

Twee van de acht verdachten in een grote Groningse misbruikzaak ontkennen dat zij seks hebben gehad met het minderjarige slachtoffer. Het Openbaar Ministerie achtte het misbruik wel bewezen en eiste vrijdag tegen een van hen dertig maanden cel. Tegen de tweede verdachte is achttien maanden cel geëist.

De vier mannen die donderdag voor de rechter stonden, bekenden wél seks met het meisje te hebben gehad. Zij stelden echter dat zij in de veronderstelling waren dat zij 18 of 19 jaar was. Het OM eiste tegen hen uiteenlopende straffen tot 3,5 jaar. De rechter doet in alle acht zaken uitspraak op 1 maart.

Sekssites

Het slachtoffer zou van 2015 tot 2017 zeker tweehonderd keer zijn verkracht door verschillende mannen. Haar oom, die haar ook misbruikte, bood haar aan via online sekssites. Hij werd in juni veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Het misbruik begon toen zij 13 jaar oud was.

De 28-jarige man uit Haarlem die vrijdag als eerste in de rechtbank verscheen, zou het meisje in een bos bij het Groningse Beerta aan een boom hebben vastgebonden en verkracht. De man is volgens het OM te herkennen op video’s van het misbruik. Ook stelde een getuige dat het nummer waarmee Whatsappberichten zijn verstuurd naar het meisje, van de verdachte is. De Haarlemmer ontkende dit en zei zowel het nummer als de getuige niet te herkennen. Tegen hem werd tweeënhalf jaar cel geëist.

Een 46-jarige man uit Winschoten ontkende vier verkrachtingen. Tegen hem werd anderhalf jaar cel geëist. Een 26-jarige man die momenteel in een asielzoekerscentrum verblijft gaf de seks wel toe. De zaak tegen de laatste van de acht verdachten werd vrijdag uitgesteld, omdat zijn advocaat verhinderd was. Het slachtoffer wil schadevergoedingen van 5.000 tot 35.000 euro van de mannen.

Eigen gerief

Een dag eerder stonden vier andere verdachten voor de rechter in Groningen. De hoogste straf, van 42 maanden, is geëist tegen een man die meer dan een jaar lang wekelijks seksueel contact heeft gehad met het slachtoffer.

Volgens de officier van justitie had de man genoeg redenen om te vermoeden dat zij minderjarig was: “Verdachte is hier volkomen aan voorbij gegaan en hij heeft zijn eigen gerief zwaarder laten wegen.” Ook zou hij haar drugs hebben toegediend.