‘Defensie kreeg wel meldingen over schadelijke gevolgen burnpits’

Volgens Dagblad van het Noorden wist Defensie wel degelijk van de mogelijk schadelijke gevolgen door rook van zogeheten burnpits. Vorige week ontkende minister Bijleveld dat nog.

Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA). Volgens haar waren er bij Defensie geen meldingen binnengekomen over de mogelijk schadelijke gevolgen van burn pits.
Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA). Volgens haar waren er bij Defensie geen meldingen binnengekomen over de mogelijk schadelijke gevolgen van burn pits. Foto Bart Maat/ANP

Militairen hebben zich wel degelijk bij Defensie gemeld met gezondheidsklachten door blootstelling aan zogeheten burnpits. Vorige week ontkende minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) dit nog. Dagblad van het Noorden schrijft documenten in handen te hebben waarin militairen Defensie aansprakelijk stellen voor de schadelijke effecten van deze open vuren.

Burnpits werden in Afghanistan en Irak gebruikt om afval te verbranden. Ook accu’s, afgewerkte olie en chemisch en medisch afval werden daarop gegooid. Vorige week bleek dat zo’n vijftig militairen zich bij jurist Ferre van de Nadort hebben gemeld omdat ze vermoeden dat ze tijdens missies ziek zijn geworden door de rookwolken die van dit soort vuren kwamen. Tussen de melders zit volgens Nadort ook zeker een iemand die kanker heeft gekregen.

Giftige stoffen

Tegenover de camera’s van NOS zei Bijleveld dat er bij Defensie geen meldingen bekend zijn over dit soort klachten. Maar volgens Dagblad van het Noorden erkent Defensie niet alleen in sommige documenten de blootstelling aan giftige stoffen door burnpits, maar benoemt ze zelfs nadrukkelijk de mogelijke medische gevolgen hiervan.

Een fragment uit zo’n brief is te lezen op de site van de krant:

“Uit een opgemaakt proces-verbaal blijkt dat u tijdens uitzending Afghanistan op Kamp Holland in aanraking bent geweest met toxische stoffen en gassen uit een burnpit. Hiermee staat vast dat u bij het verrichten van opgedragen werkzaamheden tijdens verblijf in militaire dienst aan toxische stoffen en gassen bent blootgesteld geweest.”

Tegen Dagblad van het Noorden zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie dat hij meer tijd nodig heeft om te reageren op de kwestie.