Arbeidsconflict

Overwinning voor werknemers Jumbo

Supermarktketen Jumbo moet zich aan zijn eigen cao voor distributiemedewerkers houden, ook al is de periode waarvoor de cao is gesloten al meer dan anderhalf jaar verstreken.

Het Brabantse bedrijf besloot begin vorig jaar de vakbonden te passeren en rechtstreeks met het personeel te onderhandelen over nieuwe arbeidsvoorwaarden. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag bepaald dat de oude afspraken nog steeds van kracht zijn, omdat Jumbo die cao nooit formeel heeft opgezegd.

Jumbo en vakbonden FNV en CNV sloten in april 2016 voor het laatst een cao, voor een periode van een jaar. Toen het een jaar later tijd was voor nieuwe arbeidsvoorwaarden konden beide partijen het onder meer niet eens worden over de loonsverhoging. De bonden wilden in één keer 2,5 procent extra, Jumbo wilde die verhoging over twee jaar uitsmeren.

Na maanden van geruzie en acties besloot Jumbo de bonden terzijde te schuiven en in gesprek te gaan met de eigen ondernemingsraad.

Dat leidde begin vorig jaar tot een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (AVR). Iedere werknemer moest individueel akkoord gaan met die afspraken. Wie niet akkoord ging, kreeg ook de in de AVR afgesproken loonsverhoging niet. (NRC)