Amerikaanse minister: ambtenaren naar voedselbank? Ze kunnen toch geld lenen?

De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross heeft donderdag gesuggereerd dat ambtenaren die niet betaald worden als gevolg van de gedeeltelijke sluiting van de overheid „tegen een beetje rente” wel een lening kunnen afsluiten.

Deze ‘shutdown’ is het gevolg van een hoogopgelopen begrotingsconflict tussen de Democraten en president Donald Trump over geld voor meer hekwerken aan de zuidgrens met Mexico. Twee wetsvoorstellen om een uitweg uit deze impasse te vinden, sneuvelden donderdag in de Senaat. Circa 800.000 ambtenaren worden nu al 34 dagen niet betaald. Bijna de helft van hen verricht essentiële taken en wordt geacht onbetaald door te werken, terwijl kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang gewoon doorlopen.

Minister Ross werd op tv-zender CNBC gevraagd naar berichten dat sommige ambtenaren de daklozenopvang bezoeken om daar te eten. „Nou, ik weet dat ze dat doen, maar ik begrijp niet echt waarom”, zei hij.

Volgens Ross – als zelfverklaard miljardair een van de rijkste ministers in het kabinet – zouden de ambtenaren prima een lening kunnen afsluiten die ze weer kunnen aflossen „zodra de boel weer gekalmeerd is”. Ross: „Er is echt geen reden voor een liquiditeitscrisis. Natuurlijk zullen de mensen daar wel wat rente over moeten betalen. Maar het idee dat je of je loon krijgt of niets krijgt, is niet echt een valide idee.”

Trump heeft zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak in het Congres, uitgesteld tot na de shutdown, op verzoek van de de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.