Schotse ex-premier vervolgd om twee pogingen tot verkrachting

Ook wordt Alex Salmond verdacht van negen aanrandingen. De oud-leider van de Schotse Nationale Partij ontkende donderdag tijdens de eerste zitting alle aanklachten.

Alex Salmond was zeven jaar lang first minister van Schotland.
Alex Salmond was zeven jaar lang first minister van Schotland. Foto Henry Nicholls/Reuters

De Britse Justitie vervolgt voormalig minister-president van Schotland Alex Salmond wegens twee pogingen tot verkrachting en negen aanrandingen. Dat meldt Sky News donderdag. Salmond ontkende volgens de Britse zender donderdag tijdens de eerste rechtszitting betrokkenheid “bij welke criminaliteit dan ook”.

Eerder op donderdag meldden persbureaus Reuters en AP en verschillende Britse media dat Salmond was aangehouden. De Schotse politie bevestigde dat er een 64-jarige man was “gearresteerd en aangeklaagd”, maar zei niet of het om de 64-jarige oud-premier ging. Verschillende media zouden de gearresteerde man echter herkend hebben.

Me too

Salmond zegde eind augustus 2018 zijn lidmaatschap op van de Schotse Nationale Partij, die hij twintig jaar leidde, nadat twee vrouwen hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. Hij ontkende de aantijgingen en klaagde de Schotse regering aan om diens afhandeling van de zaak. De Schotse rechtbank stelde Salmond in het gelijk, maar het politieonderzoek werd desondanks voortgezet.

Alex Salmond was zeven jaar lang premier van Schotland. Hij diende eind september 2014 zijn ontslag in nadat de Schotten tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk hadden gestemd. Dat was een persoonlijk verlies voor de toenmalige first minister die de ja-campagne had aangevoerd.