Shutdown

President Trump stelt State of the Union in Congres uit tot sluiting overheid voorbij is

President Trump heeft zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak in het Congres, uitgesteld tot na afloop van de gedeeltelijke sluiting van de overheidsdiensten. Daarmee geeft hij gehoor aan een oproep van de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Zij vroeg Trump vorige week zijn toespraak pas te houden als de zogenoemde shutdown, de gedeeltelijke sluiting van de overheid, achter de rug is. De beveiliging van de president kon volgens Pelosi niet worden gegarandeerd. Op Twitter schreef Trump donderdag dat Pelosi’s verzoek om uitstel haar „voorrecht" is. „Ik zal de toespraak geven wanneer de shutdown voorbij is”, aldus de president. „Ik kijk ernaar uit in de nabije toekomst een geweldige State of the Union te geven!.” Voorlopig is er nog geen doorbraak in zicht voor de shutdown. Die duurt nu al 34 dagen en is daarmee de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Trump en het Congres kunnen het niet eens worden over het bedrag dat in de begroting wordt gereserveerd voor het bouwen van een muur aan de grens met Mexico, een grote campagnebelofte van Trump. (NRC)